Tekst objavljen: 17.06.2017 13:01        


Domaće tržište akcija je dosta skromno, pa investitori pribegavaju kupovini akcija inostranih kompanija. Kamatica istražuje kako i vi možete postati vlasnik akcija Lufthansa AG ili nekog drugog giganta.

Kako kupiti akcije Lufthansa AG?

Kupovina akcija inostranih kompanija je moguća posredstvom domaćih brokerskih kuća.

Glavne prednosti investiranja na inostranom tržištu akcija su svakako veliki broj investicionih alternativa, a atraktivnost ovom tržištu daje činjenica da je kupovinu i prodaju ovih hartija moguće obaviti u svakom trenutku.

Benefit kupovine akcija inostranih kompanija za budućeg investitora je i eliminisanje kursnih razlika kao i neutralan uticaj domaćih društveno-političkih kretanja.

Najpoznatije kompanije su članice indeksnih korpi kao što su Dow Jones 30, S&P 500, DAX 30 itd (spisak članica ovih indeksa je moguće naći na portalima kao što su: www.4-traders.com, www.investing.com).

„Kada je u pitanju sama tehnika trgovanja, ona je prilično jednostavna. Dovoljno je da se sklopi ugovor sa brokerom i otvori kastodi račun kod domaće banke gde se deponuje novac“, kaže za finansijski portal Kamatica, Nenad Gujaničić iz Wise Brokera i dodaje da je procedura ista kao i kod kupovine akcija na domaćem tržištu. Potrebno je na račun uplatiti određenu količinu novca i brokeru ispostaviti nalog za kupovinu određene akcije. Uplata sredstava na kastodi račun se vrši u valuti koja važi na tom tržištu, kaže Gujaničić.

Troškovi pri kupovini akcija na inostranim tržištima su niži nego kada je u pitanju trgovanje na Beogradskoj berzi. Provizija kastodi banke je oko 0,2-0,25%, dok provizija brokera zavisi od visine uloga i kreće se u rasponu 0,5-0,7%.

Otvaranje ove vrste računa nije moguće obaviti u svim bankama, savet finansijskog portala Kamatica je da račun otvorite u banci sa kojom vaša brokerska kuća ima saradnju. Procedura pri otvaranju računa će samim tim biti jednostavnija i nećete nailaziti na zbunjeno lice bankara, koji nije upoznat sa procedurom pa se može desiti da vas usled neznanja odbije sa rečenicom da njihova banka ne obavlja ovu vrstu poslova za fizička lica. Naknade za ovu uslugu u nekim bankama nema, dok se kod drugih cena kreće oko 1.500,00 dinara.

Od banke sa kojom brokerska kuća sarađuje zavisi da li ćete novac uplatiti na lični kastodi račun ili ćete novac držati na računu brokerske kuće.

Otvaranje ovog računa je obavezno, jer će na ovaj račun da vam ležu sredstva kao što je prihod od dividende ili novac od prodaje akcija.

Kupovina akcija velikih kompanija na inostranim tržištima je primamljiva domaćim investitorima, jer je likvidnost ovih berzi velika, daju mnoštvo investicionih alternativa na raspolaganje, a atraktivna su naročito štedišama koji poslednjih godina dobijaju izuzetno niske prinose na depozite u bankama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Lufthansa Nenad Gujaničić Wise broker akcije na berzama berza kupovina inostranih akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana