Tekst objavljen: 21.10.2024 15:55        


Kompanije se često suočavaju sa izazovom kako zadržati zaposlene, osigurati njihovo zadovoljstvo i ponuditi benefite koji su im zaista korisni.

Istraživanje otkriva: šta zaposleni očekuju od kompanija?


Kvalitetna, motivisana i zadovoljna radna snaga ključ je poslovnog uspeha. Ipak, nije uvek lako pronaći prave odgovore na pitanja i razumeti potrebe zaposlenih. Zato je tradicionalno istraživanje "Šta to radi zaposlene", koje su sproveli Osiguranik, Rezilient, Tim Centar i Infostud, savršena prilika za donosioce odluka da na jednom mestu dobiju uvid u tržište rada i saznaju koji su to ključni faktori koji oblikuju zadovoljstvo zaposlenih.

U nastavku saznajte šta to radi zaposlene!

Fleksibilnost i dalje na prvom mestu, zdravlje odmah ispod toga

Rezultati su pokazali da su beneficije vezane za fleksibilnost u radu i dalje visoko na listi prioriteta zaposlenih. Fleksibilno radno vreme, mogućnost rada četiri dana nedeljno, rad od kuće i dodatni slobodni dani, nalaze se među najpoželjnijim pogodnostima, dok je dobrovoljno zdravstveno osiguranje na petom mestu najvažnijih beneficija.

Još jedan zanimljiv podatak je da zaposleni u velikoj meri vide dobrovoljno zdravstveno osiguranje kao osnovnu stvar, baš poput redovne plate, a ne kao luksuz. Međutim, samo 22% njih ima ovu pogodnost, što otkriva raskorak između njihovih očekivanja i onoga što im kompanije nude.

Wellbeing podrška zaposlenih – nezaobilazna tema u 2025. godini

Posmatrajući rezultate istraživanja, zaključujemo da wellbeing podrška zaposlenih treba da bude na vrhu prioriteta kompanija koje žele da zadrže zaposlene. Čak 94% zaposlenih izjavljuje da imaju problema u domenu wellbeinga, dok je više od polovine njih (59%) priznalo da problemi iz ovih domena značajno utiču na njihovu produktivnost na poslu. Najčešći izazovi su stres, gubitak energije i manjak motivacije.

Sa druge strane, kompanije koje promovišu otvoren razgovor o mentalnom zdravlju na poslu, imaju razvijenu kulturu brige o mentalnom zdravlju i neguju psihološku sigurnost kod zaposlenih, mogu povećati njihovu angažovanost čak 2 puta više.


Rad na crno i sistem zarada – gde smo u odnosu na svet

Čak 60% zaposlenih navelo je da imaju približnu predstavu o platama svojih kolega, dok njih 12% tvrdi da zna tačan iznos zarade.

Kada su upitani o tome koliku transparentnost plata bi želeli u svojim kompanijama, najveći procenat zaposlenih, njih 39%, izjasnio se u korist potpune transparentnosti – žele jasne informacije o načinu određivanja plata i tačne iznose zarada svojih kolega. Većina kompanija ipak nije sklona toj ideji, pa je najveći broj donosilaca odluka izjavio da preferira delimičnu transparentnost, gde bi plate među kolegama ostale nepoznate.

Bitnija od transparentnosti, svakako je statistika po pitanju politike zarada, a brojke su u ovom polju izuzetno zabrinjavajuće. Čak 17% zaposlenih prima deo svoje plate "na ruke", dok 3% njih celu platu prima u gotovini. Svega 18% zaposlenih zadovoljno je svojim trenutnim primanjima, što ukazuje na potrebu za reformama u oblasti plata, poboljšanjem transparentnosti i povećanjem zarada u kompanijama.

Ovo istraživanje otkriva brojne druge uvide o tržištu rada u Srbiji, uključujući teme kao što su feedback kultura, rad od kuće, kao i odgovore na pitanja u kojoj meri menadžeri utiču na motivisanost zaposlenih, i da li oni zaista i žele da budu na toj poziciji u kompaniji.

Više o samom istraživanju možete saznati ovde.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šta radi zaposlene zaposleni zaposleni u srbiji istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus