Tekst objavljen: 11.08.2018 13:00        


Ista prodavnica, isti proizvod, samo različita zemlja i potpuno drugačija cena, a skoro po pravilu, u Srbiji uvek viša. Kamatica je, na licu mesta, upoređivala identične proizvode u Srbiji i Nemačkoj, a zaključak je da se neki proizvodi u Nemačkoj mogu kupiti i za tri puta manje novca nego kod nas, ta razlika se najviše vidi u proizvodima namenjenim bebama i maloj deci.

Isti trgovinski lanci, a cene tri puta veće

Upoređujući cene velikih inostranih lanaca uočili smo da su najveće razlike u cenama kod hrane za bebe starije od četiri meseca. Dok je kod nas, u zavisnosti od vrste hrane, teglica koštala i do 219 dinara, u Nemačkoj je hrana tog istog proizvođača 0,75 centi ili u našoj valuti, 90 dinara. Dečije sokove u Nemačkoj mame plaćaju u proseku 0,75 centi (90 dinara), dok su kod nas na sniženju 149, a redovna cena je čak 179 dinara. Dodatne potrepštine poput pumpica za mleko u našim prodavnicama koštaju 6.000 dinara dok je isti taj proizvod u Nemačkim radnjama svega 29,95 evra.



„Jak uvoznički lobi, ogromne marže i država koja ništa ne radi, to su tri osnovna razloga zašto su cene kod nas, u istom lancu prodavnica, veće nego u bogatijim zemljama. Trgovci su se ovde samo uklopili, vide da koliku god cenu stave, sve im prolazi“, smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Prema procenama ove organizacije trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata i ne postoji zdrava konkurencija.

„Dokle god imate nekoga iz Privredne komore Srbije ko kaže da trgovci već sada rade sa niskim maržama i da dolazak novih velikih trgovačkih lanaca neće doneti i niže cene, šta uopšte možemo da očekujemo? Zašto bi taj trgovac uopšte spustio cene, kad vidi šta mu državni zvaničnici poručuju“, kaže Goran Papović za Kamaticu. On još i dodaje da se najbolje vidi kolike su trgovačke marže ako se zna kolika je cena proizvođača, a onda pogleda ona u prodavnici, a tu su razlike najčeće, veoma velike.

Prosečna zarada u Srbiji je oko 50.000 dinara (416 evra), dok je u Nemčkoj oko 2.000 evra. U razlici između te dve cifra staje i pitanje – kako je moguće u zemlji sa nižim platama prodavati skuplje proizvode, nego u državu u kojoj su plate veće i do četiri puta?

„Ekonomskog opravdanja nema, ali cene se formiraju slobodno, kod nas se koristi maksimalna profitna stopa, a to je uredu i za državu, jer ona tako uzima veći PDV i puni budžet“, priča Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije. On još i dodaje da bi udruženja potrošača možda i mogla nešto da poprave kada bi bila ujedinjena, a tvrdi da su neka od njih i paradržavne institucije.



Da lanac prodavnica koji smo mi posetili nije usamljen kada su razlike u cenama u pitanju, potvrđuje i primer robne kuće koja se bavi prodajom nameštaja i stvari za domaćinstvo.

Tako na primer, podne obloge za baštu ili terasu u Srbiji će potrošači morati da izdvoje 3.085 dinara za metar kvadratni, dok isti taj proizvod Nemački kupac plaća 19,99 evra po metru kvadratnom, ili 2.399 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

11 komentara

  1. User image
    Mila 07.08.2018 11:47

    Pogledala sam malo pre cene na internetu, recimo DM je u Srbiji skoro pa duplo skuplji nego u Nemačkoj, iako se njihove robne marke proizvode u EU. Primer je recimo Denkmit sjaj za mašine za sudove, u Srbiji je bio oko 250 dinara litar, posle su snizili na oko 180, u Nemačkoj je svega 85 centi litar. Sredstvo za čišćenje sa sirćetom je ovde 129 dinara (kada nije na akciji), u Nemačkoj 45 centi. Pelene, ulošci za žene itd su inače jeftiniji u Eu nego u prodavnicama u Srbiji. Zanimljivo je da se nekome isplati da recimo Finish tablete za sudove kupi u Madjarskoj, donese u Srbiju, plati tezgu i proda za 1000 dinara, a da isti taj artikal košta u prodavnicama 2100 dinara, a na akciji 1200? Kako je moguće i da akcija bude skoro 50% niža cena, a da prodavac opet ostvari profit? Takodje, radnica u prodavnici u Nemačkoj zaradjuje barem 5 puta veću platu nego koleginica u Srbiji, struja i komunalije su za nijansu niže ovde, kao i transport i skladištenje. Uz uštede na platama i ostalim troškovima, višim cenama, nas ubedjuju da su cene u Srbiji realne, ne znam koliki profit treba da ostvari radnja u Nemačkoj, kada proizvode prodaje duplo jeftinije nego u Srbiji, a plaća radnike 5 puta više i kako to konkurencija utiče na prirodan pad cena, možda zato što primorava prodavce da snize cene, što znači da ih drže visoke sa ralogom. Ukupan utisak jeste da su cene u Srbiji nerealno visoke, ne vidim ni jedan dobar argument da se opravda ovo stanje, čista pljačka gradjana. Uvek ću da kupujem napijaci barem hemiju, plaćam porez Madjarskoj, ali mi onda čuva budžet, dok mi majka Srbija dere kožu na gorivu i ostalim troškovima.

  2. User image
    Nenad Krstic 07.08.2018 13:39

    HVALA SRBIJI

  3. User image
    xaver 07.08.2018 14:03

    Svojevremeno je bila reportaza o tome gde su na teritoriji Srbije najnize a gde najvise cene u super parketima.
    Ispalo je da su cene najvise u Boru koji je u isto vreme i najsiromasniji grad u Srbiji (ili medju najsiromasnijima)

    Sad to zvuci paradoksalno zar ne? Ali gledano ocima prodavac je to skroz logicno. Ako hocete da budete igrac na terenu gde znate da necete imati mnogo prometa vama se ne isplati politika niskih cena. Sa druge strane interes vam je da i pored toga idete tamo da se ne bi desilo da vasa konkurencija zavlada tu.
    U odnosu na recimo Bor, u Beogradu je drukcije jer znate da imate veliki broj potrosaca, da je njihov standard visi i cete kao prodavac biti izuzetno zainteresovani da budete konkurentni sa cenama.

    Ako prodate 1000 cokoladnih bananica u Beogradu za 13din i ako je marza 3din zaradicete 3000din a u boru prodate 20 bananica po 16 din i nek je tu marza 6din imate zaradu 120din. Nije tu rec o proporcijama nego o tome da sto je sredina manja i sto je platezna moc negde manja to prodavca sama ponuda vise kosta i manja mu je dobit. Kao sto rekoh, i pored niske isplatiosti prodavac mora da udje i u takva trziste jer ce u suprotnom konkurencija uzeti tu ceo kolac.

    Ista ta situacija moze da se preslika i na razlike u cenama u Nemackoj, Americi i Srbiji.
    Zaista sve to paradoksalno zvuci na prvi pogled jer mi svi to gledamo iz perspektive kupca. Da su nam plate vece, cene bi bile nize.

    Recimo cene u Austriji su vise nego u Nemackoj iz istog razloga. Pogotovo je vidljiva razlika za tehnicku robu. Prosto, sto je vece/bogatije trziste, veci je promet, veca je zarada, vise je igraca, i pada cena.
    Ako imate proizvod X vi mozete da zaradite od njega tako sto ga prodajete retko ali skupo ili da ga prodajete u mnogo komada i onda mozete da priustite da ga projate i jevtino jer je ukupna zarada velika.

    Naravno, ovde je ukrupnjavanje trzista sa jedne strane dobro - dovodi do sire ponude, nizih cena ali sa druge strane prodavci cim osete da preuzimaju monopol pocinju sa ponasanjem koje vise lici na kartelsko udruzivanje i onda iz te pozicije je vrlo tesko da se zdrava konkurencija uopste i razvija.

    Potpuno drugi problem je sto isto zapakovana roba u Nemackoj i Srbiji zapravo nije ista i sto je proizvod za Srbiju nizeg kvaliteta a prodaje se pod istim imenom i sa cenom koja je cesto visa nego recimo u Nemackoj gde se prodaje kvalitetnija varijanta iste. To problem potpuno druge vrste.

  4. User image
    Sale 07.08.2018 16:41

    A šta je učinio Gdin Papović i njegov NOPS?

  5. User image

    Нисте узели у обзир прецењени динар који би вероватно тррбало да буде на нивоу од 200 за један евро. Одмах је онда јасна разлика у ценама тј. нема је.

  6. User image
    Nikolina 07.08.2018 23:11

    I ja bih htela da dodam nrp. cenu stolice za baštu ili plažu u Jysk u Sloveniji usred sezone je 19.99€ a kod nas 3500 dinara. Sećam se svojevremeno, kad su strane banke dolazile kod nas, jednog intervjua sa vlasnikom ili direktorom banke, gde su ga pitali zašto su kod nas kamate veće nego u inostranstvu, a on je lepo odgovorio da država dozvoljava te velike kamate pa bi oni kao biznismeni bili ludi da ne iskoriste tu priliku.
    Toliko o tome.
    Jedino me u tekstu iritira iznos plate, koja je naduvana od strane vlade a nikako realna (kao što je i broj nezaposlenih sve manji i manji, a sami znamo situaciju). Radila sam razne poslove i moji prijatelji, većina radi za minimalac ili tu oko minimalca. Ja sam radila u državnoj firmi pa mi plata nije prelazila 30 hiljada. A reč je o jednom od 3 najveća grada u Srbiji.

  7. User image
    Devil 08.08.2018 1:01

    Humana 1...dohrana za bebe ako imate "srece" onda je mozet naci za oko 1020 din na akciji ...inace je redovna cena oko 1100-1300 din ,zavisi koji market/apoteka je u pitanju ...ali ako odete u madjarsku istu tu dohranu mozete kupiti za oko 550 din ...po redovnoj ceni ...da li ima nekakvih akcija to ne znam ...ovo vam pricam iz licnog iskustva posto zivim u Subotici ... sramota je ovo sto nam rade ... i onda neka mi neko kaze da neko u ovoj drzavi radi da nam bude bolje ?

  8. User image
    Nikola I. 08.08.2018 11:57

    Prosecna plata u Sprdiji nikako nije 50000 dinara. Ovako veliki prosek se dobija kada se iz statistike uklone svi oni koji rade na ugovor o delu i slicne gluposti koji se inace u statistici vode kao zaposleni a naravno ukljuce plate onih koji sami sebi odredjuju mesecni iznos poput raznih upravnih i izvrsnih odbora banaka i slicno. Bio bih iznenadjen kada bi prosecna plata u zemlji iznosila vise od 33000 rsd...

  9. User image
    Goca 08.08.2018 14:50

    Naravno da vladajuća struktura omogućuje da trgovinski lanci rade kako im volja, a njihov interes, kao i svih kompanija na ovom svetu, jeste profit. Dakle, kada već može, zašto ne zaraditi više? Nama se i dalje plasiraju priče o prosečnim platama, potrošačkim korpama i ostalom kao da smo rasli na grani.

    Ovo naravno nije problem od juče - sećam se kada sam prvi put otišla u Holandiju, 1998. godine i videla cene u njihovim outletima - prava sniženja npr. sa 20 na 2 evra i slično, a mi o tome možemo samo da sanjam.... Radovala sam se otvaranju H&M-a u Beogradu, ali kada sam videla da su cene više nego u Evropi, bilo mi je jasno o čemu se radi. Videćemo šta će se desiti kada se otvori LIDL, ali se plašim da će kao i ostali trgovinski lanci pratiti politiku - zaradi kad možeš :(

    Svaka čast, naši divni uzurpatori vlasti - zaista sprovodite svoje čuvene slogane "U INTERESU GRAĐANA"! Samo se nadam da će ovaj narod valjda shvatiti da mi nismo ovde ovde zbog vlasti, nego je vlast tu zbog nas, a DRŽAVA to smo SVI MI.

  10. User image
    rade 14.08.2018 19:44

    Samo bi jedno pitao,
    da li je Goran Papović predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije dovoljno elokventna osoba da ovako olako prosipa mišljenje o cenama. I po kojim merilima je to mereno. NEBULOZNA IZJAVA: ‚‚Prema procenama ove organizacije trgovačke marže kreću se od 40 pa sve do 140 procenata i ne postoji zdrava konkurencija‚‚
    Da su marže npr. u bebi opremi ‚‚naduvane‚‚ da li bi se nedavno najveći uvoznik/veleprodaja sa lancem maloprodaja odrekao tolikog profita koji je uzimao pa su, gle čuda, bankrotirali od ‚‚profita‚‚?
    Da li se zato, što su se nakupili gomile para na tržištu prodajući bebi opremu, u zadnjih par godina zatvorilo preko 50% maloprodaja bebi opreme i ostali ljudi u dugovima do guše.
    Zašto se ne pita gospodin Goran Papović zašto taj njegov ‚‚uvoznički lobi‚‚ sve više otvara maloprodaja? Spašavaju živu glavu da ne bankrotiraju. Nek g.p. gospodin uradi malo detaljniju analizu pa onda daje ovakve ofrlje izjave bazirane na čemu?
    Znate, to je kao kad popijete kafu u kafani i kažete: voda 0 rsd, 5gr kafe 15 rsd, struja 0,5 rsd... pa majku mu odraše nas ovi u kafani, lobisti kafanski!?

    Ako mi Kamatica dozvoljava mali savet: Pravo mesto za ovakve teme su upravo ‚‚uvoznički lobiji‚‚ a bio bi red ,kad se neko
    već blati, da se i čuje njegovo mišljenje. Još bolje kao prava neutralna profesionalna ustanova, Privredna komora Srbije.

  11. User image
    Danijel 12.09.2018 14:38

    Istina je da u Nemackoj mozete da kupiti dosta kvalitetne robe po znatno povoljnijim cenama nego u Srbiji. Medjutim prosecna plata u Nemackoj nije 2000 EUR, mozda bruto plata. Prosecna plata u Nemackoj je izmedu 1600-1800 EUR bruto a to je oko 1200-1400 EUR neto. Radnice po nemackim supermarketima zaraduju izmedu 800-1000 EUR a cesto vidim oglase po supermarketima da zaposljavaju radnika sa pola radnog vremena to vam je oko 450 EUR (Basis Teilzeitarbeit). Usput radnice su gotovo uvek nasmejane i spremne da vam izadju u susret ma koliko neki zahtevi musterija izgledale suludo. Nemoze da vam se dogodi da vam iseku neku preskupu sunku ili prsutu kao prst debelu i da nema one folije izmedju svakog parceta. Gotovo sam uveren da mozemo nasim zaposlenim po supermarketima da damo i 3000 EUR platu oni ce se ponasati kao i sa ovih 20 000 RSD

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
istraživanje kamatica marže trgovačke marže trgovinski lanci beba hrana cena kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana