Tekst objavljen: 02.06.2018 13:01        


Od 22. oktobra počinje novi, „instant" platni sistem koji će građanima i privredi omogućiti da novac na svojim računima imaju za svega nekoliko sekundi od trenutka kada je on i uplaćen, najavili su iz Narodne banke Srbije. Prema njihovim pravilima učešće poslovnih banaka u ovom sistemu plaćanja je obavezno, i ne zavisi od poslovne politike banaka.

Da li su banke spremne za „instant plaćanje“?

Kamatica je pitala banke koje posluju na našem tržištu da li će biti spremne do poslednje nedelje oktobra, da ovu uslugu i ponude svojim klijentima. Kao i koliko će ta usluga koštati. U Narodnoj banci Srbije su najavili da bi „instant plaćanje“, zbog stimulativne politike NBS trebalo da bude veoma povoljno za građane.

Neke banke nisu poslale odgovore, i pored dovoljno vremena da to učine, dok su druge otvoreno rekle da njihov sistem za korišćenje „instant plaćanja“ neće biti spreman do oktobra pa ne žele da budu sagovornici u tekstu.

U Eurobanci kažu da se oni trenutno pripremaju za fazu testiranja sa Narodnom bankom Srbije, kao i da veruju da će sve biti spremno u skladu sa definisanom rokovima. Već sada znaju da će uslugu „instant plaćanja“ omogućiti svim klijentima, pravnim i fizičkim licima, bez obzira na vrstu računa.

„Još uvek ne znamo koliko će ova usluga koštati naše klijente. Radi se o velikoj investiciji. Projekat je u toku i još uvek nismo dobili sve parametre kako bismo imali preciznu informaciju o troškovima“, objašnjavaju u Eurobanci.

Prema statističkim podacima 2013.godine bilo je 97.000 korisnika mobilnog bankarstva. Danas, pet godina kasnije, u prvom kvartalu ove godine mobilno bankarstvo koristi milion i 200 hiljada ljudi.

I u AIK banci tvrde da će sve biti spremno u periodu koje je NBS i odredila.

„Realizujemo projekat instant plaćanja u skladu sa rokovima definisanim planom Narodne banke Srbije. Mogućnost korišćenja sistema instant plaćanja biće na raspolaganju svim klijentima banke”, kažu u AIK banci. Na pitanje - koliko će ova usluga koštati njihove klijente, nismo dobili odgovor.

Iz Rajfajzen banke kaže da oni trenutno „vrše sve blagovremene pripreme za učešće u sistemu instant plaćanja“. Dodaju i da će biti spremni za predviđeni početak primene efikasnog procesiranja ovih transakcija, kao i dodatnih usluga u okviru sistema za instant plaćanja.

„Kako je adekvatna procena i analiza troškova u toku, još uvek nije formiran tarifnik za usluge instant plaćanja, ali u skladu sa našom poslovnom i stimulativnom tarifnom politikom svakako ćemo doprineti razvoju i rasprostranjenosti ovog sistema za plaćanje“, tvrde u Rajfajzen banci.

Addiko banka je odmakla daleko u fazi implementacije sistema instant plaćanja. U roku kada je to propisala Narodna banka Srbije naši klijenti će imati pun obim funkcionalnosti ovih usluga“, poručili su iz ove banke.

Ni oni takođe, još uvek ne znaju kolika će biti cena ove usluge, ali sa sigurnošću mogu da potvrde da neće koštati više od trenutne transakcije m-bankingom i e-bankingom. Njihov plan je da svi klijenti koji u okviru svog paketa koriste m-banking i e-banking mogu da koriste i uslugu instant plaćanja.

Ono što će instant plaćanje izdvojiti od svih dosadašnjih sistema je mogućnost plaćanja 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, bez praznika, vikenda, Nove godine. Sistem Narodne banke Srbije radiće neprekidno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
instant plaćanje instant platni sistem nbs građani Srbije banke kamatica kamatica istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana