Tekst objavljen: 12.09.2013 12:30        


Nakon predstavljanja novih telefona kompanije Epl, javnost je podeljena oko novih modela, a određeni poslovni potezi se nisu svideli investitorima pa su akcije ove firme pale za pet odsto.

Novi modeli oborili vrednost Epla za 20 mlrd. dolara

Odmah nakon premijere ajfona 5C i 5S na berzi je zabeležen pad od dva odsto, da bi se taj trend nastavio i u toku današnjeg dana. Kao glavni razlog tome analitičari spominju cenu "jeftinijeg" ajfona i tržište u Kini.

Naime, Epl neće odmah lansirati nove telefone na najveće svetsko tržište, što se investitorima nije dopalo. Svi su očekivali da će američka kompanija sklopiti ugovor sa najvećim kineskim mobilnim operaterom "Čajna Mobajl", ali do toga još uvek nije došlo.

Drugi, veći problem može da predstavlja cena ajfona 5C. On je navodno trebalo da bude u cenovnom rangu između 400 i 500 dolara, ali će se osnovni model, bez ugovorne obaveze naći u prodaji po ceni od 549 dolara.

Cena akcije kompanije preksinoć nakon zatvaranja berze je bila 494 dolara, dok je juče po otvaranju bila 467 dolara, što je pad od 20 milijardi dolara preko noći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana