Tekst objavljen: 24.06.2013 14:00        


Srbija nije samo zemlja jeftine radne snage, već ima i veoma kvalifikovane i obučene stručnjake što bi investitori trebalo da imaju u vidu, ukazuju predstavnici vlade i privrednog sektora, napominjući da treba učiniti sve da se oni zaposle i rade u zemlji a ne da odlaze u inostranstvo zbog posla.

Najbolje iz Srbije: Kvalifikovana radna snaga

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA smatraju da je jedna od glavnih komparativnih prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje dobar odnos tehničke "pismenosti" radne snage i konkurentne cene rada.

Nemačko privredno udruženje u Srbiji je objavilo da bi njihovi članovi u 88 odsto slučajeva ponovo izabrali Srbiju kao investicionu lokaciju, a njih 39 odsto je najavilo i povećanje broja zaposlenih, pri čemu treba napomenuti da Nemci važe za oprezne i konzervativne investitore.

Prema njihovim navodima, kvalitetna radna snaga je jedna od glavnih prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje Jugoistočne Evrope.

Imamo najveće poznavanje engleskog jezika u regionu, a u nekim slučajevima na primeru FIAT –a i po tri generacije radnika koji su radili u jednom sektoru, na jednom proizvodu, pa je njihovo znanje potrebno samo nadograditi.

Kada je reč o visokoobrazovanim kadrovima, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se na evidenciji nalazi se oko 60.500 nezaposlenih sa završenim fakultetom, kao i 70 doktora nauka. Najviše je diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, pravnika, doktora medicine i stomatologa, zatim inženjera arhitekture, trurizmologa, menadžera, mašinskih I poljoprivrednih inženjera.

Vlasnik firme „Buck“ Darko Budeč, koji je Srbiju nedavno predstavljao na takmičenju za svetskog preduzetnika godine u Monte Karlu, kaže da se tamo nije hvalio time da imamo jeftinu, već kvalifikovanu i obučenu radnu snagu.

- Mi ipak imamo jako dobre visoke škole i kadar koji je u bivšoj Jugoslaviji uspeo da se kvalifikuje i edukuje po pitanju novih proizvoda. Sada je možda poslednji trenutak da se mladi koji izlaze iz kvalitetnih škola ubace u privredu i da oni budu generacija koja će omogućiti da Srbija bude mesto inovacija a ne jeftine radne snage - poručio je Budeč .

Govoreći o tome kako ih podstaći, on je naveo da u firmi "Buck" u toku godine dovode studente sa fakulteta na praksu kako bi se oprobali u primeni svog znanja.

- Treba zaustaviti odliv mozgova i treba više firmi da radi sa naučnim institucijama kordinirano i da uliva snagu mladim inženjerima - poručio je Budeč.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kadar radna snaga jeftina radna snaga kvalifikovani radnici radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana