Tekst objavljen: 02.07.2013 15:15        


Cene su danas imale umeren pad a promet se, nakon jučerašnjeg kratkotrajnog skoka, opet vratio na nizak letnji prosek od 13 miliona dinara. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 se korigovao za 0,16 odsto dok je Belex Line, koji prati kretanje 54 hartije, izgubio 0,24 odsto svoje jučerašnje vrednosti.

Leto na berzi: Blagi pad indeksa, promet nizak

Najprometnija akcija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) sa 6,2 miliona dinara. Negativno iznenađenje je priredila montažna kompanija Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koja je izgubila 4,1 odsto spustivši se na 3.719 dinara.

Podsetimo, ova firma je na nedavno održanoj skupštini akcionara donela odluku da nagradi vlasnike običnih akcija dividendom u bruto iznosu od 250 dinara a početkom juna je objavljeno da je pobedila na nekoliko regionalnih tendera vrednih više od 57 miliona evra, što očigledno nije imalo odjeka u investicionoj javnosti.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt Holding (ENHL) je gotovo celo današnje trgovanje realizovao na samom otvaranju tržišta kada je „počišćen“ paket od oko 1.000 akcija na 539 dinara dok se fabrika građevinskog materijala Jelen do (JLND), posle dužeg perioda investicione hibernacije, danas trgovala za nešto više od pola miliona dinara po ceni od 9.500 dinara.

Nakon što je objavljeno da je hrvatska Nexe grupa prodala svoj udeo od 87,95 odsto kompanije Jelen Do holandski investitor Carmeuse je objavio nameru za preuzimanje ostatka od oko 12 odsto vlasništva koji se nalazi u rukama malih akcionara ne navodeći još cenu po kojoj će biti izršena cela transakcija.

Finansijske institucije su danas bile u senci realnog sektora. AIK banka iz Niša (AIKB) se uz minoran obim blago popela na 1.250 dinara dok je Dunav Osiguranje (DNOS) opet zabeležilo rast od preko 4 procenta na 1.049 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana