Tekst objavljen: 20.06.2013 16:30        


Beogradska berza je danas bila zapljusnuta talasom pesimizma koji je pogodio globalna tržišta nakon izjave predsednika FED-a Bena Bernankea da će krajem godine početi sa smanjivanjem monetarnih podsticajnih mera koje su sve vreme podržavale rastuće tržište akcija.

Izlazak države lansirao akcije PKB-a u Dunava

Indeks Belex15 je, nakon dva dana solidnog rasta, izgubio danas preko 2 procenta dok je Belex Line bio niži za 1,5 odsto.

Ukupna vrednost trgovanja je bila na nivou slabih 10,8 miliona dinara a najtrgovanije hartije su bile Naftna industrija Srbije (NIIS) i Niške mlekare (MLNI).

Ne menjajući cenu od 1.620 dinara, akcije Niške mlekare (MLNI) su ubeležile realizaciju vrednu 3,5 miliona dinara dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) započeo lagani oporavak ojačavši za 2,3 odsto što je bilo dovoljno da preskoči psihološku granicu od 400 dinara.

Najava ministra finansija da će se krenuti sa prodajom preduzeća u restrukturiranju koja su u relativno dobrom stanju, katapultirala je cenu beogradske PKB korporacije (PKBK) za čak 37,3 odsto na 2.500 dinara.

Dobitnik finansijskog sektora je bilo Dunav Osiguranje (DNOS) koje je skočilo čak 8,6 odsto na 692 dinara. Pomenuti skok je najverovatnije posledica informacije iznešene u juče objavljenom planu fiskalne konsolidacije kojim je, između ostalog, predviđen izlazak države iz vlasničke strukture jednog od najvećih osiguravajućih kuća u Srbiji.

AIK banka iz Niša (AIKB) se spustila na 1.300 dinara gde je „upareno“ 830 akcija dok se kao najveći gubitnik današnje berzanske sesije izdvojila Jubmes banka (JMBN) sa padom od preko 19 odsto na 5.500 dinara što je najniža vrednost otkako je ova hartija listirana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ivan 21.06.2013 7:47

    Sta se desava sa akcijama ako berza propadne?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije berza Beogradska berza indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana