Tekst objavljen: 23.05.2013 17:06        


Nakon velikog pada svetskih berzi uzrokovanog izjavom predsednika FED-a Ben Bernankea da bi američka centralna banka mogla smanjiti programe kupovine obveznica na jednoj od idućih sednica, Beogradska berza je i danas, uz naglašenu suzdržanost inostranih investitora, nastavila sedmodnevni opadajući trend.

Indeks Belex15 pao najniže u poslednjih pet meseci

Belex 15 se spustio na 536,4 poena što je najniži nivo u proteklih 5 meseci dok je najširi cenovni pokazatelj, Belex Line, skliznuo za 0,4 odsto. Ukupna realizacija je iznosila 29,6 miliona dinara a gro prometa se opet odnosilo na Naftnu industriju Srbije (NIIS).

NIS se trgovao za nepunih 18 miliona dinara po prosečnoj ceni od 950 dinara što je za 1,5 odsto niže u odnosu na juče.

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla (AERO) je bio jedna od retkih hartija koja je prkosila preovlađujućem negativnom sentimentu porastom cene na 470 dinara uz realizaciju vrednu 2,9 miliona dinara.

Posle dužeg perioda slabije likvidnosti, oko 2.100 akcija Mlekare iz Subotice (MLSU) je danas promenilo vlasnika po ceni od 1.044 dinara dok je Alfa plam iz Vranja (ALFA) generisao 2,6 miliona dinara stabilizujući se na koti od 8.500 dinara.

AIK banka iz Niša (AIKB) se korigovala na 1.416 dinara pri 0,7 miliona dinara vrednom trgovanju a zaključno sa današnjim danom kumulativan ovonedeljni pad je dostigao 9,5 odsto. I dalje je tražnja veoma slaba, dok se prva ozbiljnija ponuda koncentriše na 1.450 dinara.

Osim mizernog prometa na Privrednoj banci iz Beograda (PRBN) koja je uspela da se zadrži na ceni od 38 dinara, ostale bankarske hartije nisu bile u fokusu investitora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana