Tekst objavljen: 24.05.2013 17:32        


Poslednji dan trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala doneo je nastavak negativnog trenda. Indeks Belex15 je oslabio 0,32 odsto, dok je Belex Line skliznuo 0,24 odsto u odnosu na jučerašnji dan. Ukupna vrednost prometa u trgovanju akcijama iznosila je svega 13,4 miliona dinara.

I za kraj nedelje sve po starom: Pad indeksa

Uobičajeno, i danas se najviše trgovalo akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Ostvareni promet je iznosio 7,5 miliona dinara.

Bankarski sektor ostvario je danas kakav-takav promet. Novi pad cene, ovoga puta od 1,06 odsto, na 1.401 dinar, zabeležile su akcije AIK banke iz Niša (AIKB) ostvarivši vrednost prometa od 0,5 miliona dinara. Skoro identičan promet od 0,5 miliona dinara zabeležile su i akcije Čačanske banke (CCNB) ali uz rast cene od 1,22 odsto pa je cena na zatvaranju iznosila 8.300 dinara. Četvrti dan uzastopno, obične akcije Komercijalne banke (KMBN) nisu registrovale niti jednu akciju prometa. Pad cene od 20 procenata na svega 30 dinara i istorijski minimum, uz mali promet, zabeležile su akcije Privredne banke iz Beograda (PRBN). Interasantno je napomenuti da su akcije ove banke, u većinskom vlasništvu Republike Srbije, 30. aprila 2007. godine vredele su maksimalnih 6.700 dinara.
Akcije Aerodroma Nikola Tesla (AERO) potonule su nepunih 2 odsto, spustivši se na 461 dinar uz nevelik promet od skoro 0,3 miliona dinara. Hartije najveće domaća građevinske kompanije, Energoprojekt holdinga (ENHL) izgubile su na vrednosti 0,56 odsto ali je promet iznosio skromnih 0,15 miliona dinara.

Treći put ove sedmice akcijama Sojaproteina iz Bečeja (SJPT) nije uopšte trgovano, pa je cena ostala na juče dostignutih 636 dinara.

Akcije Alfa Plama (ALFA) ostvarile su rast od 0,4 odsto stigavši do kote od 8.534 dinara uz solidan promet od milion dinara.

Još jedna hartija sa Standard listinga, Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) zabeležila je gotovo identičan rast ali uz minimalan promet od tek 0,13 miliona dinara. Od akcija kojima se trguje po metodi preovlađujuće cene, treba pomenuti Dijamant agrar iz Zrenjanina (DJAGZ) koji je po ceni od 2.700 dinara registrovao milion dinara realizacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana