Tekst objavljen: 17.06.2013 16:00        


Intenzitet današnjeg pada indeksa najlikvidnijih akcija Beogradske berze od 2,51 odsto poslednji put se desio još početkom oktobra 2011. godine. Naime, Belex15 je zaronio na 481,20 bodova, dok je Belexline izgubio 1,87 odsto vrednosti u odnosu na petak.

Berza potonula: Najveći pad još od oktobra 2011.

Pad je zabeležen najpre zahvaljujuću osetnom padu Aerodroma Nikola Tesla, Sojaproteina te Energoprojekt Holdinga.

Bankarski sektor nije zabeležio nikakve promene po pitanju obima trgovanja. Minamalan promet zabeležile su samo obične akcije AIK banke (AIKB) i Privredne banke iz Beograda (PRBN). Nekada najlikvidnije akcije poznate niške banke spustile su se na 1.255 dinara, oslabivši nepunih 5 odsto, dok su drugopomenute hartije zadržale cenu od 24 dinara.
Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je neverovatno skromnih pet miliona dinara.

Zabeleživši promet od 2,9 miliona dinara, akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) oslabile su gotovo jedan odsto, spustivši se na 807 dinara.

Nastavljen je i ozbiljan pad cene akcija Aerodroma Nikola Tesla (AERO). Uz promet od 0,3 miliona, iste su oslabile 2,78 odsto zaustavivši se na koti od 384 dinara.

Negativan trend nije zaobišao ni akcije Sojaproteina iz Bečeja (SJPT) koje su registrovale promet od nepunih 0,2 miliona dinara i pad cene od 2,18 odsto na 538 dinara.

Hartije najvećeg domaćeg građevinara Energoprojekt Holdinga (ENHL) strmoglavile su se skoro celih 10 odsto na 625 dinara, iako je danas bio poslednji dan za kupovinu dividendnih akcija.

Kakvu–takvu realizaciju od 0,3 miliona dinara zabeležile su akcije proizvođača grejnih tela Alfa Plama iz Vranja (ALFA) pri čemu se cena od 8.900 dinara po akciji nije menjala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana