Tekst objavljen: 27.05.2013 8:10        


Izuzetno nizak nivo investicione aktivnosti zabeležen je u proteklih pet trgovačkih dana, a oba cenovna pokazatelja su nedelju okončala duboko na crvenoj teritoriji i najoštrijim padom indeksa Belex15 u poslednjih deset nedelja (-3,1%) smanjujući tako prinos ovog repernog pokazatelja od početka godine na samo 2 odsto.

Belex15 oštro pao, promet akcijama ni milion evra

Iako je nedeljni promet iznosio solidnih 2,9 miliona evra na akcije se odnosilo tek 0,9 miliona evra dok se ostatak odnosio na transakcije državnim obveznicama.

Ubedljivo najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je nedelju okončala na nivou od 951 dinar uz promet od 49,4 miliona dinara.

Među dobitnicima nedelje sa značajnijim prometom svakako se izdvojila Mlekara Subotica (MLSU) koja je nakon dužeg perioda slabije likvidnosti skočila čak 12 procenata na 1.120 dinara uz 2,2 miliona dinara dok se na neslavnoj listi gubitnika iz realnog sektora našao beogradski proizvođač piva BIP (BIPB) sa gubitkom od 26 odsto (58 dinara).

Od bankarskih akcija najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je registrovala promet od nepuna 2 miliona dinara, snažno potonuvši na kotu od 1.401 dinar što je za čak 9,6 odsto niže u odnosu na petak prošle nedelje.

Veoma slaba tražnja i nekoliko nervoznih prodavaca bili su glavni krivci za pomenuto veliko skliznuće ove banke koja je redovnu skupštinu akcionara zakazala za 30. maj. Mizernim obimom Komercijalna banka (KMBN) se spustila na 1.351 dinar dok je Privredna banka iz Beograda (PRBN) stigla na svoj novi istorijski minimum od 30 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indeksi akcije berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana