Tekst objavljen: 21.01.2014 11:30        


Mora da nam bude gore pre nego što nam bude bolje - kaže u razgovoru za finansijski portal Kamatica Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora Opportunity banke, i poručuje građanima da, ako se već zadužuju, to čine namenski kako bi uložili u otpočinjanje ili razvijjanje posla.

Vukotić: Biće teška 2014, stisnite zube i idite napred

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Po svemu sudeći, 2014. će biti teška godina za Srbiju i presudna za izlazak iz teške ekonomske situacije, naročito vezano za očekivani početak pregovora o članstvu u EU i produžetku aranžmana sa MMF-om koji je važna karika u prevazilaženju fiskalnog disbalansa.

Prostim rečima - verovatno je da mora da nam bude gore pre nego što nam bude bolje, tako da smatram da će makroekonomski pokazatelji početi da pokazuju pozitivan trend tek negde od 2015.godine.

Što se bankarskog sektora tiče, za relativno malo tržište kao što je Srbija 30 banaka je zaista previše tako da bi bilo realno da ta brojka nastavi da se smanjuje pogotovo u segmentu banaka sa malim udelom na tržištu koje su pretežno u vlasništvu države, iako ne mora da znači da će se to desiti pošto postoje najave za dolazak nekih novih banaka, koje ranije nisu bile prisutne na ovim područjima (UAE konkretno).

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Opportunity banka je mikrofinansijska institucija koja je osim finansijskih usmerena i na socijalne ciljeve kao što su podrška privatnog preduzetništva i otvaranje novih mogućnosti za nezaposlene i ekonomski ugrožene u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U skladu sa ovom misijom poslovanja sredstva usmeravamo pretežno u projekte koji doprinose daljem razvoju preduzetništva, zapošljavanju, te razvoju ruralnih i malih lokalnih zajednica sa velikim udelom siromašnog stanovništva. Naši klijenti su pretežno mikro-biznisi, individualni preduzetnici i mala poljoprivredna gazdinstva sa mešovitom proizvodnjom.

Sa ovakvim aktivnostima nastavićemo i u 2014. jer je baš ova vrsta podrške najpotrebnija u vremenima kada nezaposlenost raste zajedno sa troškovima života, dok su zarade i broj privatnih preduzetnika, a naročito start-up biznisa u stalnom opadanju.

Za banke koje su veliki igrači na srpskom bankarskom tržištu i koje su usmerene pretežno na segment stanovništva iz urbanih sredina sa primanjima koja su viša od prosečnih, ovaj segment ne predstavlja primarnu ciljnu grupu pa je samim tim naše prisustvo u Srbiji veoma važno, bez obzira na skromnu veličinu naše banke koja ima samo dvestotinak zaposlenih i 21 poslovnicu u Srbiji.

Pre samo mesec dana Opportunity banka dobila je i odličnu A- zvaničnu ocenu o uspešnom upravljanju svojim socijalnim performansama od strane mikrofinansijske rejting agencije Microfinanza Rating iz Italije što dokazuje da smo mikrofinansijska institucija koja osim profita ostvaruje i svoju socijalnu misiju.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Naša klijentela je specifična po tome što većina njih živi u ruralnim sredinama gde je fizičko prisustvo drugih banaka ograničeno, što Opportunity banka prevazilazi terenskim načinom rada (klijente obilazimo na njihovim gazdinstvima ili poslovnim prostorijama).

U skladu s tim, očekujemo da će potražnja za mikro-kreditima za obrtna sredstva odnosno sezonske poljoprivredne radove biti najizraženija, naročito za kreditima u domaćoj valuti, a očekujemo i da će potražnja za kreditima za unapređenje životnog prostora koje smo upravo lansirali kao nov proizvod pod nazivom “Skockaj svoj dom” takođe biti zadovoljavajuća.

Što se tiče smanjenja cene kredita ne očekujemo nikakve značajne promene na tržištu jer sa jedne strane pasivne kamate (depozita) padaju ali sa druge strene udeo nenaplativih potraživanja raste.



Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

S obzirom na specifičan segment koji je u fokusu naše banke, a to su građani iz seoskih sredina i starosne grupe srednjih godina i više koji se bave pretežno poljoprivrednim aktivnostima, online prisustvo nije trenutno priroritet za marketing aktivnosti Opportunity banke.

Naravno, naš web sajt je odličan izvor informacija o našoj banci kao i o proizvodima banke za sve zainteresovane, a sajtovi kao što je Kamatica veoma su nam korisni kada je u pitanju privlačenje štednje građana, što je segment klijenata koji se razlikuje od klijenata koje kreditiramo.

Prisutni smo na webu u određenoj meri, ali ni izdaleka kao neke druge banke koje se uglavnom fokusiraju na zaposlene, mlađe ljude sa višim primanjima iz urbanih sredina, koji su i najveći korisnici interneta, za razliku od naše ciljne grupe.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Teško je dati neki univerzalni savet jer godina pred nama verovatno neće biti nimalo laka. Stisnuti zube i ići napred je nešto što može da se primeni kako na zaposlene, tako i na preduzetnike, poljoprivrednike, penzionere…

Nezaposleni neka razmisle o prekvalifikaciji ili pokretanju posla ili poljoprivredme proizvodnje. Preduzetnici, ako vam posao ne ide – preorjentišite se na neki drugi proizvod, uslugu ili tržište sa više potencijala.

Poljoprivrednici neka razmisle o alternativama, organskoj ili biološkoj proizvodnji, drugim i možda komercijalnijim poljoprivrednim kulturama.

Zaposleni građani kojima nedostaje novca za osnovne životne potrebe, a znamo da ovaj problem pogađa sve više građana Srbije, ako imaju neki mali neiskorišćeni komad zemlje na selu, mogu da uz malo sredstava pokrenu neku mikro-proizvodnju prehrambenih namirnica, jaja, živinskog mesa, začinskog bilja i sl.

Za sve ove male projekte nije potrebno mnogo finansijskih ulaganja, ali je potrebna snalažljivost i istrajnost kao i pozitivan stav i spremnost da se sudbina uzme u sopstvene ruke.

I ako se finansijski zadužujete, neka to bude kratkoročni, namenski kredit za neku od ovih potreba, trudite se da ne ulazite u dozvoljeni ili, još gore, nedozvoljeni minus i da ne plaćate mnogo kreditnim karticama jer su to najskuplji načini zaduživanja, iako su najlakši u smislu same procedure.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banke Opportunity banka intervju kamatica intervju kamatica vladimir vukotić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana