Tekst objavljen: 22.01.2014 12:00        


Sada je pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik - kaže Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo u Eurobanci i dodaje da je neophodno imati na umu da je zaduživanje veoma važna odluka koja podrazumeva ličnu odgovornost.

Vilotijević: Vreme za dinarske kredite i mudro trošenje Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo, Eurobank

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Stabilnost deviznog kursa, kao i pad inflacije i niža referentna kamatna stopa svakako predstavljaju odlične preduslove za dalju stabilizaciju bankarskog sektora, ali govore i o kreiranju pozitivnih okolnosti za unapređenje ekonomskog okruženja u celini.

Inflacija koja se održava u predviđenim i planiranim granicama čini poslovanje bankarskog sektora stabilnijim i spremnim na odgovore na okolnosti iz makroekonomskog okruženja. Održavanje dobre kupovne moći stanovništva stabilnom inflacijom predstavlja jedan od preduslova za kreiranje dugoročne kreditne politike.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Eurobanka će i u novoj 2014. godini nastaviti da izlazi u susret potrebama svojih klijenata, i aktivno raditi na kreiranju i razvoju novih, inovativnih proizvoda i usluga.

Kao jedan od najvećih kreditora građana Srbije, najveći fokus biće na novim kreditnim proizvodima stanovništvu, gde planiramo da proširimo sadašnju ponudu mikro kreditima (kratak rok, manje sume) i linijama u okviru kojih će moći da se povuče potreban iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe, fokus će nam sigurno biti i na najtraženijim zajmovima u Eurobanci, a to su svakako krediti za refinansiranje. Zahvaljujući štedljivim refinansirajućim kreditima Eurobanke sa produženim rokom otplate, bićete u prilici da kreditne obaveze, koje uključuju kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus, otplaćujete na jednostavan, ekonomičan način uz konkurentnu kamatnu stopu.

Štedljivi kredit omogućava smanjenje mesečnih obaveza objedinjavanjem svih dugovanja u samo jednu ratu - i to do upola manju.



Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Kamate za mnoge dinarske kredite su već smanjene i klijenti imaju velike koristi od toga.

U našoj banci, na primer, najveći udeo potrošačkih kredita i kreditnih kartica (kao i porast broja klijenata koji koriste ove proizvode) povezan je sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. U skladu sa postepenim smanjenjem referentne kamatne stope, koja je sada više od dva posto manja nego u maju, kamatne stope su u konstantnom opadanju.

Ovo važi i za kredite u dinarima za poslovni sektor, tako da je možda sada pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Eurobank planira da svoje, već snažno prisustvo na internetu i dugoročnu saradnju sa portalom Kamatica, pojača preko dodatnih kanala web komunikacije kao i novih funkcionalnih aplikacija koje će doprineti još efikasnijoj komunikaciji sa klijentima i partnerima.

Internet dobija sve jaču poziciju pri komunikaciji sa klijentima, ostvaruje se efikasniji feedback od klijenata i u kraćem roku se reaguje na potrebe i želje klijenata i partnera.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Kada se klijent odlučuje da uzme bilo koju vrstu pozajmice, neophodno je da ima na umu da je to veoma važna odluka koja podrazumeva ličnu odgovornost.

Bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti finansijsku fleksibilnost i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka.

Klijent može da optereti svoju platu u zavisnosti od trenutne finansijske situacije, što zavisi od primanja i njegovih mesečnih obaveza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija 2014. bankarski sektor bankarsko tržište banke Eurobank intervju kamatica intervju kamatica Vladan Vilotijević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana