Tekst objavljen: 27.01.2014 12:00        


Građane u 2014. očekuje veći broj varijacija postojećih proizvoda i usluga koje će banke nuditi sa ciljem da zadovolje potrebe klijenata - kaže Marijana Vasilesku, član Izvršnog odbora Sberbanke Srbije, i dodaje da u inflatornim uslovima novac treba držati u banci na štednji jer je na taj način na sigurnom, a donosi i dodatni prihod.

Vasilesku: Pažljivo se zadužujte, ako možete - ulažite Marijana Vasilesku, član Izvršnog odbora Sberbanke Srbije

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Dalja konsolidacija bankarskog sektora u Srbiji je neminovna, jer je ovoliki broj banaka realno ipak prevelik za ovakvo tržište. I pored visoke stope nezaposlenosti, komplikovanih administrativnih procedura i nelikvidnosti kao konstantnog problema, mi očekujemo blagi oporavak srpske ekonomije.

Očekujemo razvoj digitalnog bankarstva u Srbiji, porast aktivnosti u mikro segmentu poslovanja na domaćem tržištu kako i kontinuirano investiranje u poljoprivredu. Banke moraju da budu još više fokusirane na klijente i da fleksibilno i brzo reaguju na njihove potrebe i izgrade dugoročne partnerske odnose sa njima.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Jasno nam je da srpsko tržište ima veliki potencijal za razvoj bankarskih aktivnosti, pogotovu u poslovanju sa stanovništvom, mikro i malim preduzećima.

Iako finansijska kriza još uvek nije gotova, osećamo da je pravo vreme za početak tehnoloških promena u našim ekspoziturama i poslovnim procesima, proizvodima, uslugama, itd, koje će omogućiti našim korisnicima da budu servisirani brzo i efikasno sa širokom lepezom zanimljivih proizvoda. Želimo da budemo spremni u pravo vreme kada na tržištu krene trend rasta i da učinimo našu ekspanziju brzom i efikasnom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedna smo od retkih, ako ne i jedina banka na srpskom bankarskom tržištu koja planira povećanje svoje mreže ekspozitura u ovoj godini uz plasiranje novih, jednostavnih, atraktivnih proizvoda i usluga. Sberbanka Srbije je deo jedne od najbrže rastućih finansijskih institucija u svetu, koja poseduje finansijsku snagu, veliko iskustvo, znanje i talentovani i kreativni bankarski kadar.

Mi poslujemo veoma dobro u Srbiji uz stalan rast i naš plan ima za cilj dalji razvoj i organski rast koji će biti ostvaren kroz udvostručavanje broja ekspozitura u našoj mreži u bliskoj budućnosti.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Na formiranje kamata na kredite utiče više faktora kao što su referentna stopa NBS, stopa inflacije, procenat učešća problematičnih plasmana u ukupnom portfoliju banke, kretanje kursa.

Banke u Srbiji izdvajaju velika sredstva na ime obavezne rezerve Narodnoj banci, dok ta kategorija npr. u Evropi uopšte ne postoji.

Obzirom da je referentna kamatna stopa NBS već duži period u padu, kao i da je predviđeno da će se stopa inflacije kretati u očekivanim okvirima u 2014, kombinacija pomenutih faktora uticaće na mogućnost smanjenja kamatne stope na kreditne proizvode u budućnosti, jer bi svi navedeni faktori trebalo da budu značajno niži i stabilni na duži vremenski period da bi se poslovne banke u Srbiji odlučile na smanjenje kamatnih stopa.



Ono što građane u 2014. godini može da očekuje jeste veći broj varijacija postojećih proizvoda i usluga koje će banke nuditi sa ciljem da zadovolje potrebe klijenata koji imaju vrlo jasnu percepciju bankarskih proizvoda i koje se kreiraju upravo kako bi odgovorile na potrebe savremenog klijenta.

Što se proizvoda tiče, mi smo za naše klijente spremili više iznenađenja u ovoj godini. Sigurno će im najinteresantnije biti installment kartice, kao supstitut čekovima, koje će omogućiti klijentima plaćanje na rate, uz nekoliko dodatnih funkcionalnosti. Planiramo i zanimljivu ponudu za klijente koji su uredni u otplati kredita, jer želimo za njih imati posebna iznenađenja, što će biti aktivno promovisano i sigurni smo da će probuditi njihovo interesovanje.

Paketi tekućih računa će doživeti par modifikacija, sve sa ciljem da našim klijentima pružimo sveobuhvatnu i komfornu uslugu, i ovo će takođe biti proizvod za koji očekujemo da će biti vrlo atraktivan za klijente.

Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Prisustvo Sberbanke u sferi interneta je od posebnog značaja i zauzima jedan od vodećih prioriteta u okviru definisanih poslovnih planova posebno u segmentu poslovanja sa stanovništvom. Za 2014. godinu su planirana značajnija unapređenja elektronskog bankarstva, ali i ponuda novih proizvoda i usluga kroz digitalne kanale poput mobilnog bankarstva.

Prateći savremene trendove poslovanja i potrebe naših klijenata, trudićemo se da tržištu ponudimo usluge i aplikacije koje se u odnosu na trenutnu ponudu zaista mogu smatrati inovativnim i naprednim koristeći istovremeno najsavremenije mehanizme zaštite.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Ključni savet je da je neophodno kreiranje plana troškova kao i njihova racionalizacija. Građani treba da zaštite vrednost svog novca, a ako se za to ukaže prilika i da investiraju, jer ako neko poseduje višak novca ne treba da ga čuva u slamarici.

U inflatornim uslovima kakvi vladaju u Srbiji, novac treba držati u banci na štednji, pre svega jer je na taj način novac na sigurnom, a drugo što se tako ostvaruje i dodatni prihod.

Štedimo da bismo ostvarili lične planove i ideje, da bismo osećali sigurnost i fleksibilnost, da bismo ispunili svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. U svim ovim situacijama u životu suočavamo se sa troškovima. Bilo bi dobro napraviti mudar plan i za takve situacije započeti štednju na vreme. Takođe, može se razmišljati i o ulaganju u neku vrstu osiguranja, koje takođe možete realizovati preko banke.

Kada je u pitanju zaduživanje građana jedan od glavnih saveta jeste da pri planiranju kredita, dobro odmere realne troškove i da se zadužuju u onoj valuti u kojoj primaju platu, imajući u vidu efekte promene kursa. Naši bankarski savetnici su uvek na raspolaganju da klijenti dobiju odgovarajuću varijantu kredita koja odgovara njihovim potrebama i mogućnostima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Sberbank kamatica kamatica intervju intervju banke bankarsko tržište bankarski sektor Srbija 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana