Tekst objavljen: 02.04.2019 14:18        


U medijima se poslednjih dana pojavila priča o tome da će u Srbiji uskoro možda biti zabranjen uvoz automobila starijih od 10 godina, kao i onih sa "EVRO 3" motorom.

"Stariji auto više zagađuje": Ekologija ili zamena teza?

Mada sa ove tačke deluje da je reč tek o nekom predlogu ili možda čak i glasini, sredstva informisanja su se uveliko pozabavila ovom temom. Ako do svega ovoga dođe, efekat takve odluke bi značajno promenio sliku gradova širom naše zemlje.

To bi sigurno značilo da bi automobili postali nedostupni za veći broj naših sugrađana jer, realno većina nas vozi polovne automobile koji su stari oko desetak ili više godina.

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je prošle godine u Srbiju uvezeno 180 hiljada polovnih i tek 30 hiljada novih vozila.

- Dovoljno je pogledati parking u gradu ili ispred zgrade, pa da nam ne bude teško da zamislimo tu brojku. Na ulici je evidentno da broj polovnih automobila stalno raste - rekao je Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica.com, tokom gostovanja u emisiji "150 minuta" na "TV Prva".


Kada krene priča o zabrani uvoza jeftinijih vozila, većina ljudi prvo pomisli "sad verovatno neću moći ni da kupim auto". Međutim, u ovoj priči je i jedna daleko važnija tema koja možda ne upada odmah u oči, a to je - ekologija.

- Ovo i treba da bude pitanje ekologije i da bi smanjenje zagađenja bilo dobro za sve nas dugoročno. Cenovna isplativost za uvoznike ili kupce ovde ne bi trebala da bude primarna.

Međutim, upozorava Uzelac, ovde treba da se pazimo jedne zamene teza.

- Često se priča o tome da starija vozila više zagađuju ili da su nebezbedna, pa se tako opravdava poziv za zabranu uvoza. Ali, šta ćemo sa starijim vozilima koja koriste plin i koja svakako zagađuju manje od benzinaca, bez obzira na godište? Sve ovo može da se reši i drukčije, na primer, uredbama koje će da regulišu da se starija vozila češće proveravaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Čuvena "mantra" koju često čujemo je da su stariji automobili - nebezbedni.

- Nisu nebezbedni automobili nego - vozači. Sve zavisi od toga ko kako upravlja vozilom i da li se pridržava saobraćajnih propisa. To je ključno u priči o bezbednosti, a ne starost samih vozila.

Katalizator - početak i kraj priče

Na tehničkim pregledima u našoj zemlji se ne rade pouzdani testovi izduvnih gasova iz vozila, već se često koristi lakša varijanta: jednostavno se prekopira procena proizvođača samog motora o tome koliko taj motor zagađuje sredinu.

- Niko ne može da utvrdi da li sam, na primer, izvadio katalizator koji prečišćava čestice ili ne. A to se često radi, da bi automobil bio brži i da bi manje trošio. To bi trebalo da bude početak cele priče o manjem zagađenju - bolja kontrola samih vozila.



Kao zaključak, Uzelac (na slici iznad) je podvukao još jedno pitanje koje se ne pojavljuje često u fokusu javnosti:

- O primeni ekoloških standarda u Srbiji će pre odlučivati Ministarstvo finansija koje će uvek imati prihode od uvoza vozila, a čiji bi prihodi bili manji ukoliko bi ekološki propisi bili oštriji kada je u pitanju uvoz vozila.

Ekologija je od velikog značaja za svaku državu, samim tim bi tako trebalo da bude i u Srbiji. Od zdrave životne sredine zavisi kakav ćemo vazduh da dišemo i kakvu ćemo hranu da jedemo. Zato je potrebno da se ovaj i slični problemi zagađenja reše što efikasnije i što je još bitnije - na pravi način.

1 komentar

  1. User image
    Milan 02.04.2019 15:12

    Nisu automobili najveci problem vec standard zivota u Srbiji. Da je standard za nijansu slicna s regionom onda moze ovakav zakon.
    jedno pitanje u vezi ekoloskih taksi koji placamo svaki mesec gde taj novac odlazi?
    Da li se taj novac koristi u projekte za čišćenje zagađenih reka, u pošumljavanju, u projekte za Biomasu, gde ako nije tajna?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz automobila automobili ekologija dušan uzelac zabrana uvoza 150 minuta tv prva gostovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana