Tekst objavljen: 23.07.2019 13:05        


Izvršni predsednik Investicionog foruma Afrike (SAIF) Žarko Tarić rekao je da postoje velike mogućnosti za intenzivniju ekonomsku i poslovnu saradnju Srbije i Južnoafričke republike (JAR) kao i cele Afrike, ali da se nedovoljno koriste

"Srbija treba da iskoristi šansu da se probije na afričko tržište"

„Države tog kontinenta su perspektivno tržište sa visokim stopama privrednog rasta. Među deset zemalja u svetu sa najvećom stopom rasta, sedam je afričkih“, rekao Tarić u intervjuu za Magazin Biznis.

Zato su, kako je rekao, na tom tržištu glavne države sveta već zauzele svoje pozicije, ali da za „Srbiju i za region Balkana i dalje ima mesta“.

„Srbija bi trebalo da se više okrene i JAR-u i ostalim afričkim zemljama, jer tamo možemo da napravimo kvalitetniji tržišni prodor, umesto što uzaludno kucamo na, za nas, poluzatvorena vrata Evropske unije“, ocenio je Tarić, koji je i izvršni direktor kompanije za konsultanski menadžment Minatar.

On je kazao da Srbija u JAR godišnje izvozi robu za samo 3,5 miliona dolara, što je „mizernih“ 0,02 odsto ukupnog godišnjeg izvoza Srbije.

Dodao je da je novi predsednik JAR-a Siril Ramafosa obećao građanima borbu protiv korupcije i brz ekonomski razvoj i najavio da će biti obezbeđeno oko deset milijardi evra za razvoj i unapređenje poljoprivrede i prerađivačke industrije, oko 28 milijardi evra za unapređenje energo potencijala i više sredstava za razvoj IT industrije.

Tarić je kazao da postoji mogućnost da Srbija prenese znanje i tehnologiju i da izgradi nove fabrike i prerađivačke kapacitete, pre svega u poljoprivredi, jer su tamošnji državni fondovi već namenili milijarde evra za podsticaje.

Na pitanje na koji bi se način Srbija uključila u najavljeni program ekonomskog razvoja JAR-a Tarić je rekao da se „kod nas malo pažnje poklanja tom tržištu, jer ne radimo sistematski i planski“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Ne ide se tamo preko burazerskih veza i poznanika i bez poznavanja propisa. JAR je pravno vrlo uređeno tržište i jedno od najjačih legalnih tržišta za koje znam, sa jakim sistemom i izgrađenom institucionalnom infrastrukturom. Oni ubrzano menjaju i ispravljaju nedostatke, uveren sam da će ta zemlja vrlo brzo postati mala Amerika“, rekao je Tarić.

Na pitanje da li Srbija ima neki bilateralni sporazum sa JAR Tarić je rekao da postoji nekoliko inicijativa, ali da trgovinski sporazum ne postoji.

„Mi još nismo ni svesni koliko je Afrika otišla napred i koliko je ispred Balkana i nekih drugih evropskih zemalja u razvoju institucija, pravnog i finansijskog sistema. Moramo dobro da poznajemo njihove propise kada im predlažemo neku saradnju“, rekao je Tarić.

On je kazao da su u JAR dominantni Nemci, Italijani, Holanđani, a sada i Kinezi.

Nemci su, prema njegovim rečima zastupljeni u auto-industriji i fabrike imaju i BMW i Mercedes i to već duže od dve decenije i pravili su „mercedese“ i u toku aparthejda.

On je rekao da je u ime SAIF-a dao nekoliko predloga sporazuma sa JAR, o saradnji, o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i slično, ali sve to u Srbiji čeka ratifikaciju.

„Održali smo u Beogradu krajem oktobra 2017. godine SAIF, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i doveli oko stotinu privrednika iz JAR, Zimbabvea i drugih država Podsaharske Afrike. Interesovanje je bilo veliko sa obe strane, pa bi SAIF mogao da postane ‘Davos Afrike u Evropi’, ali na tome treba raditi“, rekao je Tarić.

1 komentar

  1. User image
    Zvonko 24.07.2019 14:13

    U severnoj Africi prodaju Španske i Italijanske jabuke za 200 din po kilogramu, a kod nas na pijaci su 20 dinara. Gde je tamo naše voće?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
južna afrika Afrika Srbija ekonomija SAIF Investicioni forum Afrike žarko tarić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana