Tekst objavljen: 25.03.2014 12:00        


Prioritet Piraeus banke jeste rešavanje problema prezaduženih klijenata. Ulažemo maksimalne napore da kroz partnerstvo pronađemo najprihvatljivije rešenje, bilo kroz restrukturiranje ili reprogram obaveza- kaže za portal Kamaticu, Neoclis Neokleus, predsednik IO i generalni direktor Piraeus banke Beograd.

Neokleus: Ulažemo u građane i poslovanje u Srbiji

Udeo nenaplativih zajmova u bankama je, prema nekim informacijama, već oko 40 odsto. Kakvo je stanje sa nenaplativim kreditima u vašoj banci? Sa kojom vrstom pozajmica je najteže stanje u otplati?

Problem nenaplativih kredita nije uža specijalnost našeg tržišta, već čitavog regiona sve usled rasta procenta nezaposlenosti, kao i broja preduzeća sa finansijskim problemima usled prezaduženosti. Piraeus banka ovde nije izuzetak. Broj nenaplativih kredtia je na nivou tržišnog proseka koji je oko 21% ali ovo ne znači da banka ne ulaže izuzetan napor da se situacija popravi. Međutim, potrebno je puno preduslova da bi se trend rasta nenaplativih kredita zaustavio i preokrenuo. Za početak potrebno je oživljavanje ekonomske aktivnosti i izmena regulatornog okvira kako bi se na efikasniji način rešavalo pitanje učešća loših kredita u ukupnim plasmanima.

Ko su problematičniji dužnici, stanovništvo ili privreda?

Pravilo da stanovništvo redovnije izmiruje obaveze, važi i za našu banku. Naravno, mi se trudimo da pomognemo svim klijentima da prevaziđu probleme, pre svega tako što im produžavamo rok otplate i smanjujemo ratu, ali i na druge načine.

Na koji se način vaša banka nosi sa pitanjem nenaplativih kredita?

Prioritet Piraeus banke jeste rešavanje problema prezaduženih klijenata, s obzirom na to da rezervacije za rizične plasmane limitiraju mogućnost investiranja u projekte koji imaju potencijal. Ulažemo maksimalne napore da kroz partnerstvo pronađemo najprihvatljivije rešenje, bilo kroz restrukturiranje ili reprogram obaveza.

Šta savetujete klijentima da ne bi došli u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze i šta im nudite kako bi se njihov problem prevazišao?

Klijente pre ulaska u kreditni aranžman savetujemo da otvoreno razgovaraju sa svojim ličnim bankarom koji je obučen da posavetuje o najadekvatnijem kreditnom proizvodu. Jednako je važno i odgovorno upravljanje ličnim finansijama. Banka je tu da ponudi proizvode koje sa sobom nose dodatne vrednosti, kao i olakšice u vidu grejs perioda, određenog broja meseci bez rate, podele čitavog duga na jednake rate bez kamate i sl. Za veća kreditna zaduženja banka je izašla sa programima kapitalizacije dospelog duga, produženja period otplate, punog grejs perioda, refinansiranja i konsolidacije.

NBS je nedavno inicirala smanjivanje kamatnih stopa na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu. Da li je i vaša banka snizila kamate? Ne, kamate banke na dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje su vrlo konkurentne.



Koliko imate korisnika dozvoljenog minusa i koliki je procenat nedozvoljenih prekoračenja?

U ovom momentu, od ukupnog broja fizičkih lica, klijenata Piraeus banke, 30% koristi dozvoljenu pozajmicu, od tog broja kod jedne petine registruje se nedozvoljeno prekoračenje. Ulazak u nedozvoljeni minus obično nije duži od par dana, a najčešći razlog za to je dospeće čeka ili naknade po transakcijama.

Centralna banka najavljuje i akciju za smanjivanje kamatnih stopa na kreditne kartice. Smatrate li da ima prostora da i te kamatne stope budu snižene?

Kreditne kartice su danas servis koga čini mnoštvo uvezanih proizvoda obezbeđujući na taj način korisniku dodatne vrednosti. Kao takve one se ne mogu posmatrati kao gotovinski krediti, pa se samim tim ne mogu porediti ni kamate. Budućnost kreditnih kartica je u njihovom pametnom korišćenju, odnosno korišćenju svih dodanih vrednosti poput grejs perioda, plaćanje na rate bez kamate, mnogobrojnih popusta, poklona u vidu osiguranja i sl. Ukoliko klijent odluči da kreditnu karticu koristi kao kredit, trenutno će imati veću kamatu u poređenju sa drugim kreditnim proizvodima. U bliskoj budućnosti nije realno očekivati značajnije korekcije kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Više puta je bilo najave od NBS da će se u slučaju visokih kamatnih stopa na štednju posegnuti za mehanizmom ograničavanja maksimalnih stopa. Kakav je vaš stav - treba li država da, kao što je to u nekim zemljama već urađeno, da ograniči nivoe kamatnih stopa na depozite i na kreditne proizvode?

Centralna banka je tako davno ocenila da banke "danas vode daleko odgovorniju politiku kamatnih stopa, s većom odgovornošću prema sopstvenoj i stabilnosti finansijskog sistema”. Kada govorimo o korekciji kamatnih stopa kod kredita, smatram da je na kratak rok veoma optimistično očekivati neki značajniji pad jer su u najvećoj meri postojeće kamate rezultat finansijske i ekonomske situacije u zemlji i zahtevaju značajne reformske i sistemske promene. Mi živimo u tržišnoj privredi gde troskovi utiču na visinu kamata. Ipak, određeni pozitivni pomaci se mogu očekivati kao rezultat trenda snižavanja kamatnih stopa na depozite koji su značajan izvor sredstava u bankama. Konkurencija među bankama treba takođe da pruži svoj doprinos snižavanju kamatnih stopa.

Koji su trenutno najtraženiji bankarski proizvodi za klijente vaše banke?

Banka je nedavno pokrenula specijalnu akciju uz Fresh paket račun kojom je omogućeno refinansiranje obaveza iz druge banke atraktivnim dinarskim kreditom uz 3 meseca bez rate. Ponuda važi do 30. aprila 2014. i podrazumeva mogućnost dobijanja dodatne gotovine na zahtev korisnika. Posebna ponuda kreirana je i za sve klijente koji prilikom refinansiranja zaduženja iz druge banke prenesu minimalno 70.000 dinara na bilo koju Piraeus kreditnu karticu. Njih, takođe do kraja aprila, očekuju brojni popusti u partnerskim radnjama banke, poklon porodično putno osiguranje na godinu dana i tablet računar!

Imate li u planu neke nove proizvode koje ćete ponuditi klijentima u narednom periodu?

Banka trenutno radi na pripremi narednih koraka za dalji poslovni rast i uvećanje baze klijenata i same ponude proizvoda i usluga u cilju zadovoljenja stalno promenljivih potreba klijenata. Kada govorimo o dugoročnim planovima Piraeus banke Beograd, naše poslovne aktivnosti baziraju se rastu kredita i depozita, proaktivnoj ulozi u pomoći privredi sa ciljem da se podstakne novi investicioni ciklus, kao i aktivnoj podršci razvojno orijentisanim inicijativama. Jednako važno za nas je i da zadržimo izuzetan nivo zadovoljstva naših klijenata. Mi konstantno tragamo za boljim načinom poslovanja, usmereni na to da omogućimo bržu i bolju uslugu sa pojednostavljenim procedurama. Banka će u godinama koje dolaze nastaviti da ulaže u građane i poslovanje u Srbiji posebno u oblastima koje nudenajveći potencijal za rast.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Neoclis Neokleus piraeus intervju neoscilis intervju intervju neocilis neokleus kliijenti banke piraeus Piraeus banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana