Tekst objavljen: 23.01.2014 12:00        


Najbolji savet građanima u 2014. bio bi da troše promišljeno - kaže u razgovoru za portal Kamatica Neoklis Neokleus, predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Piraeus banke, i dodaje da je na kratak rok nerealno očekivati neki značajniji pad kamatnih stopa na kredite.

Neokleus: Napravite budžet, kamate neće mnogo padati Neoklis Neokleus, predsednik Izvršnog odbora i generalni direktor Piraeus banke

Kakva su makroekonomska očekivanja kada je Srbija u pitanju u 2014. godini? Očekujete li dalju konsolidaciju bankarskog sektora?

Srpska ekonomija se suočava sa posledicama globalne ekonomske krize te su neophodne hitne ekonomske mere kako bi se ubrzao rast. Po mnogim pokazateljima 2014 će biti nešto bolja nego prethodna godina, ali su izgledi i dalje skromni.

Srpski bankarski sektor je konkurentan, sa velikim brojem banaka te je realno očekivati njegovu konsolidaciju u budućnosti.

Proces konsolidacije je već započeo i primetno je da banke predano rade na unutrašnjoj reorganizaciji koja treba da doprinese poboljšanju operativnosti, smanjenju troškova i što je najvažnije još boljoj usluzi. Cilj je kompaktna usluga koja će ubuduće praviti razliku između banaka umesto cenovne politike što je bio slučaj do sada.

Možete li nam reći nešto više o planovima banke za 2014? Na šta će biti usmeren fokus u ovoj godini?

Piraeus banka je zainteresovana za investicije u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, energetike i mala i srednja preduzeća. Imamo velike ambicije za učešće u razvoju sektora male privrede. Naš plan je da do kraja prvog kvartala 2014. značajno povećamo kreditiranje malih i srednjih preduzeća i nastavimo sa stalnim usavršavanjem ponude naših proizvoda i usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U tom smislu Banka je nedavno unapredila platformu za MSP. Klijentima smo stavili na raspolaganje široku lepezu proizvoda koji pokrivaju njihove poslovne potrebe, fleksibilnost i konkurentne tarife u pogledu kamatnih stopa i provizija za kredite, ostalih proizvoda i naravno za depozite.

Važno je istaći da smo pravnim licima prvi omogućili e-banking za plaćanje elektronskih faktura. Ovim naši napori za daljim usavršavanjem nisu završeni. Uskoro Banka planira da tržištu ponudi nove proizvode koji će dodatno podržati poljoprivredne kompanije, žensko preduzetništvo i investicije u obnovljivu “zelenu” energiju.

Mogu li građani očekivati jeftinije kredite i uopšteno bankarske usluge u 2014. godini? Za koje proizvode očekujete da će biti najinteresantniji vašim klijentima?

Smatram da je na kratak rok nerealno očekivati neki značajniji pad kamatnih stopa na kredite jer su u najvećoj meri postojeće kamatne stope rezultat finansijske i ekonomske situacije u zemlji i zahtevaju značajne reformske i sistemske promene.

Ipak određeni pozitivni pomaci se mogu očekivati kao rezultat trenda snižavanja kamatnih stopa na depozite koji su značajan izvor sredstava u bankama. Konkurencija medju bankama treba takođe da pruži svoj doprinos snižavanju kamatnih stopa.

Kada je reč o najatraktivnijim proizvodima u budućem periodu, verujem da će to biti proizvodi koji omogućavaju dodatne vrednosti.



Pošto je Kamatica vodeći finansijski internet medij u Srbiji, možete li nam reći nešto više o planovima za online prisustvo banke u 2014? Koliko je internet bitan za banku i odnos sa klijentima?

Piraeus banka će vrlo brzo predstaviti tržištu unapređen, inovativan i klijentima prilagođen e-banking servis koji će postaviti nove, bolje standarde na domaćem tržištu. Planirana je i značajna aktivacija Banke na društvenim mrežama.

Ove kanale komunikacije iskoristićemo za bolje predstavljanje naše ponude kako postojećim klijentima tako i mlađoj populaciji.

Kada govorimo o digitalnoj eri, akcenat smo pomerili sa filijale kao transakcione tačke na njenu savetodavnu ulogu. Pre svega jer se transakcije mogu obavljati vrlo jednostavno putem alternativnih kanala, uglavnom interneta i mobilnog telefona.

Naša nedavna odluka da investiramo u savremene platforme za elektronsko i mobilno bankarstvo proizilaze upravo iz ove strategije. Naši proizvodi su već predstavljeni na finansijskom internet portalu Kamatica, klijentima je omogućeno da podnesu on-line zahteve, ali dodatne pogodnosti tek treba očekivati.

Mi konstantno tragamo za boljim načinom poslovanja, usmereni na to da omogućimo bržu i bolju uslugu sa pojednostavljenim procedurama. Upravo zato Banka će i u godinama koje dolaze nastaviti da investira i unapređuje alternativne kanale.

Na kraju, s obzirom da se očekuje još jedna finansijski teška godina, možete li građanima Srbije ponuditi savete kako da je što lakše podnesu?

Najbolji savet bio bi trošite promišljeno. Evo nekoliko saveta za koje verujem da mogu da pomognu u uspešnom upravljanju ličnim budžetom.

Prvi bi bio da razgovarate sa svojim ličnim bankarom. Budite otvoreni da pričate o svojim potrošačkim navikama, on ili ona će znati da vam preporuči najbolju uslugu.

Drugi je da napravite budžet. Jednom kada utvrdite mesečne prilive i odlive, lako je isplanirati šta sa ostatkom. Upravljajte mesečnim zaduženjima, koristeći popuste na primer moguće je uštedeti, pa i zaraditi ukoliko taj novac oročite.

I na kraju, jednako je važno da koristite bankarske proizvode koji vam donose dodatne vrednosti.

1 komentar

  1. User image
    Gledam i čudim ... 24.01.2014 10:47

    "Jednom kada utvrdite mesečne prilive i odlive, lako je isplanirati šta sa OSTATKOM" reče čovek, a da li trepnu - ne znamo.
    Znamo samo da je potrošačka korpa kudikamo veća od prosečne plate, i da mnogi ostatak mogu da nađu samo u ...
    Ali, da, naravno, on mene i ne poznaje, ŠTA JA tražim u banci ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Neoklis Neokleus kamatica kamatica intervju intervju Piraeus banka pireus banka banke bankarsko tržište bankarski sektor 2014.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana