Tekst objavljen: 16.03.2021 12:30        


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da se odluka o takozvanim kovid pasošima u EU očekuje sutra, ali da taj dokument treba da razmatraju i Savet EU i Evropski parlament, kao i da o tome postoji velika podeljenost među članicama EU

"EU je još daleko od kovid pasoša, ne treba brinuti o tome"

„Vrlo smo daleko od toga, odnosno EU je daleko. Neke njene članice se otvoreno protive, recimo Belgija koja ističe da je to jednostavno diskriminacija u trenutku kada većina Evropljana ne može uopšte da primi vakcinu da se jedan takav dokument izdaje”, rekla je ministarka gostujući na Prvoj TV, preneo je Tanjug.

Ona je dodala kako je suština tog digitalnog sertifikata da omogući lakšu proveru zdravstvenog stanja građana EU koji bi da putuju, kao i da ne propisuje koju vakcinu treba primiti da bi se putovalo u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Ne mislim da je on usmeren na ograničavanje, jer ne sadrži samo podatak o vakcinaciji, nego i o antitelima ukoliko je neko preležao kovid kao i o PCR testu. U obaveštenju koje smo mi dobili nigde se nije navodilo da će iskljlucivo vakcine koje imaju licencu Evropske agencije za lekove biti predmet ovakvog jednog sertifikata, ali nije nemoguće da budu samo te vakcine”, rekla je Matićeva.

Dodala je da taj dokument s obzirom na sve navedeno treba da olakša kretanje i ljudima koji neće biti vakcinisani iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropski kovid pasoši kovid pasoši pandemija tatjana matić pcr test

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana