Tekst objavljen: 18.09.2013 13:30        


Od 28 milijarderki koje su same stekle svoje bogatstvo, njih 14 dolazi iz Kine. To je iznanađujući obrt posle duge istorije polne diskriminacije u ovoj zemlji koja se očitavala do skora kroz politiku jednog deteta, izborom muških naslednika.

Svaka druga milijarderka je - Kineskinja

Na vrhu liste nalazi se Čen Lihua (72), vlasnica kompanije za promet nekretnina Fu Wah, sa bogatstvom procenjenom na preko 6 milijardi dolara.

Vu Jadžun (49) takođe se bavi prodajom nekretnina, kao i Žang Ćin (48). Posebno je interesantna Žang Jin (56) koje je svoje 4,37 milijarde dolara stekla trgujući prerađujući upotrebljeni papir uvezen iz SAD.

Ove kineske milijarderke skoro sve imaju priče o svom uspehu vredne filmskih scenarija. Počinjale su svoje karijere kao prodavačice u buticima, studentkinje, radnice u fabrikama...

Danas je zaposleno skoro 70% žena u Kini, što je upravo paradoksalna nus-pojava politike jednog deteta: roditelji koji su imali samo po jednu ćerku slali su ih na školovanje u mnogo većoj meri nego pre, kada su porodice bile mnogo veće, a to je dovelo do veće emancipacije žena i njihovo uključivanje na tržište rada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana