Tekst objavljen: 09.09.2013 13:59        


Dok studenti iz Srbije hrle u inostranstvo na praksu u prestižne kompanije, studentima iz inostranstva Srbija nije profesionalno omiljena destinacija. Trenutno u našoj zemlji boravi oko 230 stranih praktikanata posredstvom IAESTE-a.

Strani studenti izbegavaju Srbiju za radnu praksu

Naši studenti koji odu na praksu u inostranstvo mogu da računaju na odlične uslove rada, mesečnu platu koja pokriva troškove života, ali i značajnu referencu u CV-u koja im može otvoriti mnoga vrata nakon završetka studija.

Saskia, studentkinja iz Nemačke, koja je bila na praktičnom usavršavanju u Institutu Vinča, kaže da i pored pozitivnih utisaka koje će poneti, jer su „svi veoma ljubazni“, ističe da je tokom prakse „mogla više da uradi, ali da zbog sezone odmora nije dobijala puno radnih zadataka“.
Na drugoj strani, njihove strane kolege koje dolaze u Srbiju iz istog razloga često završe u nemotivisanom radnom okruženju bez novčane nadoknade.

Zbog opšteg manjka novca za finansiranje ove vrste mobilnosti, kao i zbog nezainteresovanost poslodavaca da ih upute u posao i prenesu znanje, strani studenti u Srbiji često imaju lošije uslove za rad i svakodnevni život od svojih kolega koji su se odavde otisnuli u zapadne zemlje.-

- Od 180 stranih studenta koji se nalaze trenutno na praksi u Beogradu, možda njih pedesetak ima priliku da zaista nešto i radi.

Kod nas još uvek vlada loš odnos prema mladima koji se doživljavaju ili kao konkurencija ili kao nedovoljno obrazovani da rade posao. Starije kolege kao da ne shvataju da učeći mlađe poslu i sebe produžavaju kroz njih - objašnjava Dragan Vukićević, direktor nacionalnog odbora IAESTE-a za Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana