Tekst objavljen: 24.07.2013 12:00        


Nemačka je po prvi put objavila listu poslova na kojima želi da angažuje radnike iz zemalja van Evropske unije, da bi se izborila sa nedostatkom radne snage zbog starenja populacije.
Poslovi uključuju medicinske sestre i negovatelje za starije, stručnjake iz oblasti robotike, električare i mašinovođe.

Spas za nezaposlene: Evo koje radnike traže Nemci

Lekari, medicinske sestre, IT stručnjaci, električari, mašinovođe iz Srbije koji znaju nemački jezik mogu naći zaposlenje u Nemačkoj pod istim uslovima i sa istim socijalnim pravima kao i državljani Evropske unije, zahvaljujući uvođenju plave karte u Nemačkoj.

Tražena zanimanja u Nemačkoj:

- lekari, medicinske sestre i negovatelji
- IT stručnjaci
- stručnjaci iz oblasti robotike
- električari
- mašinovođe

Potrebno za konkurisanje:

- Kvalifikacije jednakim onima u Nemačkoj
- Poznavanje nemačkog jezika na nivou B2
- Diploma visokoškolske ustanove
- Radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom
- Godišnja bruto zarada veća od 44.800, odnosno 34.944
- Opšti, sanitarni i zdravstveni pregled
Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

Od stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma. Priznavanje diploma je neophodno samo za određene profesije, kao što su lekari i taj proces se rešava u roku do tri meseca. U slučaju da diploma ne odgovara nemačkim zahtevima, moguće je obaviti dodatno usavršavanje ili nedostatke nadomestiti radnim iskustvom. Poseban uslov za strane državljane je znanje nemačkog jezika na nivou B2.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka radnici zaposleni nezaposleni nezaposlenost traženje posla gastarbajteri strani radnici jeftina radna snaga ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana