Tekst objavljen: 27.05.2013 8:50        


Sezonski poslovi su idealna šansa za brzu zaradu. Podjednako im se raduju i ljudi bez stalnog zaposlenja i omladinci, a naročito radno sposobni deo stanovništva bez ikakvih kvalifikacija.

Sezonski posao - šansa za bilo kakvu zaradu

U Srbiji se na sezonskim poslovima angažuje oko 150.000 ljudi. Većina njih posao pronalazi u poljoprivredi, turizmu, ugostiteljstvu i trgovini.

Ovogodišnja ponuda će, kako očekuju u Uniji poslodavaca Srbije, podbaciti jedino u građevinskoj industriji i to – zbog krize.

Kako ističe Dragoljub Rajić, na poslovima koji donose brzu zaradubiće angažovano oko 30.000 građana manje nego lane.

–U potrazi za poslom koji će im obezbediti sredstva za život, sezonski radnici u glavni grad dolaze sa juga Srbije, ali i iz Makedonije, Rumunije, Bugarske, sa Kosmeta. Oni oberučke prihvataju poljske radove i teške fizičke poslove, za razliku od Beograđana koji smatraju da su za takve poslove dnevnice niske, pa nisu ni spremni da zavrnu rukave – objašnjava Rajić.

U omladinskim zadrugama Beograda upravo počinju pripreme za ponude sezonskih poslova. Mladi do 30 godina koje angažuje zadruga mogu mesečno da zarade i do 35.000 dinara.

– Nedavno smo angažovali nekoliko omladinaca na surčinskom aerodromu i to na transportu i slaganju prtljaga. Kandidati sve više rade i kao prodavci na Adi Ciganliji, a mnogi sređuju kancelarije, pomažu prilikom selidbe. Oni kojima se ne plaća rad po satu, već za svoj trud dobijaju dnevnicu, mogu da zarade između 1.800 i 2.000 dinara. Reč je o težim fizičkim poslovima – ističe Marija Krsmanović, iz OZ „Knez”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost nezaposleni ekonomska kriza Srbija posao honorarni posao sezonski posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana