Tekst objavljen: 23.09.2013 11:30        


Satnica radnika koji seče struju neplatišama, kontrolora u gradskom prevozu, rudara koji „roni“ po jamama ili pak perača prozora koji visi sa oblakodera... svakako nije preplaćena. Za dnevnicu koja jedva prelazi 1.500 dinara, oni radni dan završavaju prebrojavajući nevolje koje su ih zadesile, rizike koje su izbegli, a neretko i pretrpljene uvrede.

Ovo su najteža i najstresnija zanimanja u Srbiji

Kada bi - i u Srbiji - postojala rang-lista najtežih, najstresnijih zanimanja, u njenom bi vrhu bila poprilična gužva, jer sve više radnika odlazak na posao doživljava kao ulazak u ring.

Na ovogodišnjoj listi najopasnijih poslova američke Kancelarije za statistiku rada na prvom „neslavnom“ mestu našli su se ribari, drugom drvoseče, a na trećem piloti. Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da profesionalni vojnici, direktori kompanija za odnose sa javnošću, piloti, novinari imaju najstresniji posao, a časopis Forbs i kompanija Karijer kast su za ubedljivog „pobednika“ proglasili - novinare.
U našoj zemlji se kao najgora zanimanja tretiraju ona najopasnija, ali ne po živce već po život.

- Među najugroženijima su svakako radnici koji rade sa olovom, ali ništa manje opasno nije biti ni profesionalni vozač, traktorista ni građevinac - ocenjuju u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“.

U ovoj instituciji takođe navode da je nivo stresa na radnom mestu važan faktor u određivanju težine radnog mesta. A tu godinama vode novinari, hirurzi, menadžeri...

Na listi najdepresivnijih zanimanja su i konobari jer na nogama provode dane i noći, mahom za sitan novac, baš kao i trgovci, ali tik uz njih su i socijalni i zdravstveni radnici.

Koliko zadovoljstvo u svom poslu pronalaze oni koji svakodnevno drže glavu u torbi ili se suočavaju sa brutalnošću svojih sugrađana, pravo je pitanje, ali je činjenica da takvih opasnih zanimanja ima više. Samo u Beogradu je, primera radi, tokom ove godine na kontrolore u gradskom prevozu zabeleženo bezmalo 80 napada, a na vozače 30. Ni radnici JKP „Gradska čistoća“ nisu pošteđeni besa svojih sugrađana. Rame uz rame sa ovim radnicima su i zaposleni u EDB.

Ne opada, nažalost, ni ona najcrnja statistika. Prema podacima Inspektorata rada, u Srbiji u proseku oko 40 zaposlenih smrtno strada neposredno na radnom mestu, a najmanje 1.000 pretrpi tešku povredu na radu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana