Tekst objavljen: 24.05.2013 10:30        


Države Zapadnog Balkana nemaju pravi odgovor na odliv mozgova, kao osnov privrednog razvoja, budući da postoji velika globalna potražnja za telentovanim kadrovima i inovatorima, upozoreno je na Samitu privrednika Jugoistočne Evrope.

Odliv najpametnijih mozgova muči čitav Balkan

Stručnjaci se moraju graditi od malena, kao fudbaleri, i od rane mladosti obavezivati poslovnim ugovorima kako ne bi mogli lako da odu, ocenjeno je na panel diskusiji "Ljudski kapital - invacije i kreativnost kao potencijal regiona", u okviru Samita.

Zagovornik mobilnosti radne snage i usavršavanja u različitim poslovnim okruženjima je i predsednik Atlas Grupe Duško Knežević koji kaže da se stručnjaci ne mogu napraviti na domaćem terenu, kao što ni vrhunski sportista ne može nastati u lokalnoj ligi.
U tom procesu je potrebna sinergija biznis sektora, univerziteta i drugih akademskih institucija, kako bi se na tržište rada upućivali kompetentni, potrebni i perspektivni kadrovi.

Direktor kompanije Microsoft Srbija Jugoslav Pirić kaže da se perspektivnim stručnjacima nešto mora ponuditi da bi ostali u regionu.

Prema rečima predsednice Upravnog odbora slovenačke SKB banke Cvetke Selšek, nasuprot odlivu mozgova, druga, jednako opasna krajnost je i nedovoljna mobilnost radne snage.

To za rezultat, na planu menadžmenta, stvara deficit kompetentnih kadrova sa bogatim iskustvima, a time se umanjuje i verovatnoća da će domaća radna snaga upravljati plasiranjem inostranog kapitala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza balkan mladi odliv mozgova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana