Tekst objavljen: 08.07.2013 9:50        


Da bi poljoprivredni proizvođači bili produktivniji i da bi više zaradili, potrebno je da smanje troškove proizvodnje. Problem je što često za kupovinu traktora, kombajna ili sejalice, nemaju dovoljno novca. Bankarski krediti su, tvrde, skupi, a procedura za njihovo dobijanje komplikovana. Zato se sve više opredeljuju za lizing.

Lakše kupiti traktor na lizing nego na kredit

Pogledajte ponudu mašina i opreme na ponovnoj prodaji


Kako u Evropi, tako i u Srbiji na lizing se najčešće kupuju putnički automobili i komercijalna vozila
, iako se na ovaj način može nabaviti skoro sve - od kućnih aparata do poslovnog prostora.

Na lizing se u poljoprivredi finansiraju i sušare, silosi, sistemi za navodnjavanje, otkupne stanice, ali nabaviti zemljište na lizing za sada nije realno očekivati, kažu u Asocijaciji lizing kompanija. Pogotovo ako se zna da proizvođač postaje vlasnik predmeta lizinga tek kada otplati poslednju ratu.
U Srbiji su se do sada za lizing češće opredeljivala preduzeća nego pojedinci. U poslednje vreme interesovanje za lizing raste u građevinskoj industriji i kod poljoprivrednih proizvođača.

Vladimir Pajović iz Asocijacije lizing kompanija Srbije ističe da su slabije firme u mogućnosti da uzmu lizing.

- Lizing je spreman da finansira i malo lošiju firmu, spreman da preuzme taj rizik jer ima dobro obezbeđenje, i poljoprivrednog proizvođača, gde su ti bilansi komplikovani. Lizing je fleksibilan u smislu da mi često kada je u pitanju poljoprivreda prilagođavamo rate sezoni - objašnjava Pajović.

Kamate na lizing u Srbiji su u proseku između šest i osam odsto, što je ipak više nego u zemljama u okruženju - Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji.

Stručnjak za lizing Evropske banke za obnovu i razvoj Daniel Gis ističe da se na kamatnu stopu za lizing plaća PDV. - To stavlja lizing kompanije i njihove ponude u lošiju poziciju u odnosu na srpske banke, jer, naravno, na kamatnu stopu od banke nema PDV-a - rekao je Gis.

Inače, broj lizing ugovora građana smanjen je tokom maja za 1,4 odsto, sa 6.591 na 6.501. Broj lizing ugovora građana sa kašnjenjem u otplati većim od 60 dana u maju je smanjen za 1,9 odsto, sa 1.556 na 1.527, dok je tokom prvih pet meseci smanjen za 4,7 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lizing lizing poljoprivrednih mašina lizing komercijalnih vozila lizing opreme lizing mašina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana