Tekst objavljen: 03.09.2013 12:30        


Real Madrid je "komercijalna mašina" koja će od Velšanina Garetha Balea, plaćenog rekordnih 100 miliona evra, napraviti globalnu zvezdu, kako bi što više od tog novca povratio kroz marketinške ugovore i dresove.

Fudbal i(li) biznis: Real troši mnogo da zaradi još više

Gareth Bale, 24-godfišnji levi bek nema onu "marketinšku" vrednost kao Ronaldo ili David Beckham, ali Real je "komercijalna mašina", kaže Liam Wong, analitičar londonskog Brand Finance, koji madridski Real smatra trećim najvećim fudbalskim brendom, piše Bloomberg.

Španska klinika Sanitas navodno je platila Realu 10 miliona evra samo da Velšanin Geret Bejl pre potpisivanaja ugovora odradi testiranje kod njih. Bejl je pozirao ležeći na krevetu sa palcem podignutim u vis, a iza njega sijao je plavi paravan sa nekoliko logoa klinike Sanitas.
Međutim, devetostruki šampion Evrope će učiniti sve da od Velšanina napravi globalnu zvezdu, kako bi što više od uloženih 100 miliona evra i nezvanične nedeljne plate od 300 hiljada funti, povratio kroz markentiške ugovore i dresove, kaže Wong.

Kraljevski klub, koji, osim rekorda po broju evropskih titula, drži i drugi najveći fudbalski rekord, do sada je uspešno "vraćao" uložen novac u basnoslovne transfere, poput pomenutog, a koji je, inače, izazvao i izaziva velike polemike oko "urušavanja" fudbalskog finansijskog sistema.

Španski gigant je potrošio stotine miliona evra za igrače kao što su Zidane, Beckham, Kaka, dvojica Ronalda, brazilski i portugalski....i, posle samo nekoliko meseci neke od njih je isplatio samo kroz prodaju dresova!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana