Tekst objavljen: 24.07.2013 14:30        


Informatički gigant Apple u ovom trenutku poseduje 146,6 milijardi dolara u kešu i hartijama od vrednosti, od čega se 106 milijardi nalazi na ofšor lokacijama. 

Epl nikad nije imao više keša - 146,6 mlrd. dolara

To je skoro osam puta više od 18,5 milijardi dolara duga nekadašnjeg centra američke industrije Detroita, koji je pre nekoliko dana objavio bankrot.

Prihodi Apple-a u proteklom tromesečju su blago porasli, dok je profit kompanije bila niža za čak 22 odsto zbog smanjenja bruto marži. Najveća svetska tehnološka kompanija izvestila je da je njena dobit u proteklom kvartalu iznosila 6,9 milijardi dolara dok je u istom periodu 2012 dobit Applea bila 8,8 milijardi dolara. Prihodi kompanije su bili 35,3 milijarde dolara.

Tržišna kapitalizacija tehnološkog giganta Apple se tokom jučerašnje trgovačke sesije kretala oko 393,3 milijarde američkih dolara.
Uprkos tome, IT kompanija je odlučila da se zaduži za 30 milijardi dolara!

Apple nikada nije imao više novca u svojim rukama, sudeći prema jučerašnjem finansijskom izveštaju ove kompanije.

Međutim, gomila finansijskih sredstava na kojima Apple leži u poslednje vreme rezultat je višegodišnjeg nagomilavanja, kažu američki analitičari, i nespremnosti uprave da ulože makar deo tolikog blaga u nove investicije, što bi eventualno moglo na kraju i da joj se obije o glavu, pogotovo što poslednja dva kvartala kompanija beleži, zasada još uvek neznatni, pad profita dok je Samsung prošle godine preuzeo primat na tržištu pametnih telefona.

S obzirom da većina aktive Apple leži u inostranstvu, uprava je odlučila da svojim akcionarima isplati 30 milijardi dolara dividendi tako što će se zadužiti.

Iako ova odluka na prvi pogled deluje neverovatno, ispostavlja se da je kompaniji ovaj potez jeftiniji nego da plaća korporativni porez u visini od 35% kako bi prenela svoj novac u SAD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
epl apple IT kompanije it industrija najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana