Tekst objavljen: 18.05.2013 14:00        


Sa krizom i rastom nezaposlenosti sve više ljudi za poslom traga preko interneta. U međuvremenu pojavili su se i oglasi iza kojih se krije prevara. Prevareni koji su davali novac za nepostojeće troškove malo toga mogu da urade kako bi bi vratili novac.

Čuvajte se: Sve češće prevare u oglasima za posao

Rajko Petrović je na sajtu www.job.co.rs pronašao oglas za rad u hotelu Mariot, i nakon slanja CV-a rekli su mu da je prošao u drugi krug i da obuka za posao počinje u Londonu.

U tužilaštvu za visokotehnološki kriminal ne postoji zvanična statistika o broju prijava osoba koje su bile prevarene na ovaj način. Jedan od razloga je i što građani ne prijavljuju prevaru. Najbolji oblik zaštite je edukacija, jer ako su građani upoznati sa samom suštinom prevare, moćiće da je prepoznaju i da ne upadnu u zamku.
Rajko je potpisao ugovor, a budući poslodavac mu je tražio 295 funti za pokrivanje troškova vize koje je trebalo da uplati na privatnu adresu.

Kako mu je taj zahtev postao sumnjiv, proverio je oglas i otkrio da taj posao ne postoji, a da su imena koja su koristili navodni menadžeri zapravo imena konobara i dostavljača hrane.

- Oni su meni rekli primljeni ste, a onda me uputili na čoveka iz njihovog ministarstva, koji mi je odgovorio vrlo fino i kulturno, i rekao mi je da nakon uplate, poslao mi je ustvari formulare za vizu i dokumenta, i nakon tih popunjavanja, uplate, i potvrde da sam uplatio, i skeniranog pasoša i slike, da ću dobiti vizu od 7 do 10 dana. I tu mi je sve bilo sumnjivo, jer ne dobija se viza tek tako preko interneta i kada sam to proverio pao je sistem - kaže Petrović.



Oglas na sajt svako može da postavi, ali je opreznost na samim građanima.

- Mi ne možemo biti policija, ne možemo igrati ulogu države, ne možemo mi sami proveravati svaku firmu pojedinačno. Prosto postoje zakonski propisani okviri koje mi poštujemo, i to je to. Prevara se uvek može napraviti, u krajnjoj liniji, šta je prevarantski oglas? To je problem. Čovek registruje firmu, raspiše oglas, mi nemamo nikakva, čak nemamo zakonska osnova da mu odbijemo, ako je firma legitimna i mi nemamo nikakve indicije da je tu nekakva prevara, mi smo dužni da odbijemo oglas, nas zakon primorava čak na to - kaže Stefan Salom, direktor razvoja infostud.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao traženje posla nezaposleni oglasi za posao konkurs za posao prevare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana