Tekst objavljen: 29.03.2017 13:38        


Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa potpisali su novi ugovor o saradnji koji će malim i srednjim preduzećima u zemljama zapadnog Balkana omogućiti daleko jednostavniji i povoljniji pristup izvorima finansiranja.

25 miliona evra za preduzeća u Srbiji

Sve to je omogućeno preko Garancijskog fonda za zapadni Balkan, koji finansira Evropska unija, odnosno putem Programa za razvoj i inovaciju preduzeća zapadnog Balkana.Zahvaljujući ovom ugovoru o saradnji, Garancijski fond za zapadni Balkan će u naredne dve godine garantovati ProCredit banci u Srbiji za sve plasmane odobrene privrednicima u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra, što će banci omogućiti da MSP u našoj zemlji odobrava kredite pod znatno povoljnijim uslovima.

Slične sporazume EIF je potpisao i sa ProCredit bankama na Kosovu i u Makedoniji, kojima je tom prilikom namenjen garancijski fond od dodatnih 45 miliona evra.Komentarišući ovaj sporazum, kao i garancije EIF, direktor obezbeđenja i mikrofinansiranja Alesandro Tapi je izrazio zadovoljstvo daljom saradnjom sa ProCredit grupom, dodavši da će ova garancijska šema poboljšati pristup izvorima finansiranja za mnoga mala i srednja preduzeća u regionu, a što može doprineti otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju privrednog rasta.

Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora ProCredit Holdinga, kazao je da je ovaj sporazum o saradnji veoma značajan za ProCredit grupu i da će zahvaljujući njemu banke u okviru ove grupe nastaviti da unapređuju podrška i usluge koje pružaju malim i srednjim preduzećima u svim zemljama u kojima posluju.

Predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji Svetlana Tolmačeva Dingarac istakla je da ProCredit banka nastavlja da doprinosi ekonomskoj integraciji i balansiranom ekonomskom razvoju Srbije pružajući svojim klijentima podršku koja odgovara trenutnim trendovima i njihovim poslovnim potrebama.- Sporazum o saradnji sa EIF će omogućiti preduzećima u Srbiji da se koncentrišu na investicije i dugoročne planove, što je od velikog značaja, budući da ti projekti doprinose ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta - naglasila je Tolmačeva.

* * *O EIF-u
Evropski investicioni fond (EIF) je deo grupacije Evropske investicione banke. Njegova glavna misija je da podrži mikro, mala i srednja preduzeća u Evropi pomažući im da jednostavnije pristupe finansiranju. EIF nudi i razvija brojne poslovne usluge, garancije i mikrofinansijske instrumente koji su posebno usmereni na ovaj deo tržišta. U toj svojoj ulozi, EIF neguje ciljeve EU u podršci inovacijama, istraživanju i razvoju, preduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

O Programu za razvoj i inovaciju preduzeća zapadnog Balkana
Program za razvoj i inovaciju preduzeća zapadnog Balkana je inicijativa koju finansira EU, a cilj mu je da poveća finansijske izvore omogućene malim i srednjim preduzećima na teritoriji zapadnog Balkana, kao i da podrži razvoj privatnog sektora, socio-ekonomski razvojni proces prijema u EU i to u celom regionu. EU, Međunarodne finansijske intitucije (IFIs), korisnici i bilateralni donatori su ovom Programu stavili na raspolaganje 145 miliona evra, koji će se efikasno prevesti u preko 300 miliona evra direktnog finansiranja za mala i srednja preduzeća u regionu. Garancijski fond formira jedan stub Programa za razvoj i inovaciju preduzeća zapadnog Balkana i usmeren je na mala i srednja preduzeća sa potencijalom rasta, a koja imaju potrebu za zaduživanjem kako bi pokrili svoje finansijske potrebe za investiranjem i obrtnim kapitalom.

Programom koordinira Evropski investicioni fond i implementira se kroz blisku saradnju sa vladama na zapadnom Balkanu, Evropskom komisijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj. IFIs, međunarodne organizacije i bilateralni donatori koji su aktivni u regionu, kao što su Svetska banka, DEG, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i ostali zajedno učestvuju kako bi olakšali svoje napore da razviju privatni sektor na zapadnom Balkanu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana