Tekst objavljen: 03.04.2017 14:49        


Prvi put od kraja januara domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti na nedeljnom nivou, pre svega podu uticajem objave slabijih rezultata nekoliko članica indeksne korpe. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 1,8 odsto na 732,5 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio skromnih 344,1 milion dinara (2,8 miliona evra).

Zaustavljen rast Belexa, Energoprojekt na 1.500 RSD

Ponovo su akcije Energoprojekt holdinga dominirale trgovanjem, stigavši na kraju nedelje do nivoa od 1.500 dinara, što je najviša vrednost ove hartije još od septembra 2008. godine. Ukupan promet u trgovanju akcijama Energoprojekta iznosio je 96,9 miliona dinara. Svih pet dana akcije ove kompanije beležile su rast vrednosti, okončavši nedelju na 1.489 dinara uz rast cene od 2,3 odsto.

Ovaj najveći domaći građevinar je i protekle sedmice bio u centru pozornosti javnosti, a uprava je i zvanično potvrdila da sumnja da je na delu neprijateljsko preuzimanje kompanije, te je zatražila od Komisije za hartije od vrednosti da ispita da li je bilo nepravilnosti u ovim radnjama. Aerodrom "Nikola Tesla" je nastavio silazni trend nakon snažnog rasta u prvoj polovini marta, spustivši se u sedmici 2,3 odsto na 1.300 dinara.

Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 22,7 miliona dinara. Iz uprave je najavljeno da će Aerodrom i ove godine revidirati godišnje rezultate objavljene u berzanskom prospektu, te da će krajnji rezultat biti bolji od objavljenog dobitka neznatno manjeg od tri milijarde dinara. Takođe, tokom vikenda je objavljeno da je u martu usluženo 10 odsto više putnika, te je istovetna stopa rasta zadržana u prvom tromesečju.

Naftna industija Srbije (NIS) zabeležila je skroman promet od 9,4 miliona dinara, zadržavši se na nivou od 747 dinara. Među prometnije hartije posle dužeg vremena svrstao se beogradski Halkbank koji je zabeležio promet od 29,9 miliona dinara po ceni od 9.000 dinara, zahvaljujući pre svega jednoj transakciji u kojoj je isprometovano 1,8 odsto od ukupnog broja akcija. Veliki promet od skoro 14 miliona dinara registrovao je Impol Seval, i to uglavnom na nivou od 3.650 dinara što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom hartijom.

Impol je prošle sedmice objavio da je lani ostvario rekordnu dobit u istoriji fabrike od 1,2 milijarde dinara, uprkos blagom padu prihoda. Akcije ove kompanije, nakon ogromnog skoka u 2016, ove godine beleže rast vrednosti od 31,9 odsto.

Solidan skok prošle sedmice od 7,7 odsto zabeležilo je Jedinstvo iz Sevojna uz promet od četiri miliona dinara, dok su glavni krivci za pad indeksa bili Komercijalna banka i Sojaprotein koji su objavili negativne rezultate za prošlu godinu. Najveća domaća banka po državnom kontrolom oslabila je 6,8 odsto na 1.655 dinara, dok je Sojaprotein pao 9,2 odsto na 545 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana