Tekst objavljen: 30.01.2017 15:10        


Volkswagen je u 2016. prodao najviše automobila na svetu, pretekavši japansku Toyotu, čime je nemačka kompanija po prvi put zauzela vodeću poziciju.

Volkswagen premašio Toyotu po broju prodatih automobila

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svetu po prodaji, u 2016. godini prodala je 10,18 miliona automobila, dok je Volkswagen prošle sedmice objavio podatak o 10,31 miliona prodatih vozila.

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svetu po prodaji, u 2016. godini prodala je 10,18 miliona vozila, dok je Volkswagen prošle nedelje objavio podatak o 10,31 miliona prodanih automobila.

Prekretnica se dogodila uprkos aferi s lažiranjem testova emisije štetnih gasova, koja je za Volkswagen rezultirala osudom svetske javnosti i brojnim tužbama. Volkswagen, koji proizvodi brendove automobila Audi, Porsche i Škoda, ostvario je porast prodaje od 3,8% u 2016., zahvaljujući pojačanoj potražnji u Kini.

Kompanija je ostvarila zapažene rezultate i na drugim tržištima. U Švedskoj je Volkswagen Golf u 2016. bio najprodavaniji novi automobil, što je prvi slučaj u proteklih pedeset godina da ta titula nije pripala Volvu.

Prodaja Toyote lani je porasla za 0,2%. General Motors (GM) će objaviti prodajne rezultate iduće sedmice, no očekuje se da će zaostajati i za japanskom i za nemačkom kompanijom. GM je bio treći najveći svetski proizvođač automobila u 2015. Titulu proizvođača s najvećom prodajom osvojio je 2011. kada su proizvodni pogoni Toyote u severoistočnom Japanu bili pogođeni snažnim potresima i cunamijem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana