Tekst objavljen: 04.01.2017 13:27        


Vlada Srbije definisala je okvirnu cenu za privatizaciju Dunav osiguranja od 110 miliona evra, saznaje "Blic".

Vlada procenila Dunav osiguranje na 110 miliona evra?

Ipak, kako kažu dobro upućeni, ukoliko se bude odlučila da proda ovu kompaniju, moći će da dobije maksimalno 60 miliona evra. Razlog za ovakav raskorak je taj što se kod procene vrednosti osiguravajućih kuća primenjuju evropski standardi, po kojima se na osnovu visine premija osiguranja definiše i broj zaposlenih i niz drugih parametara.

A, po tom osnovu Dunav ima dva puta više zaposlenih nego što je optimalno, što mu znatno umanjuje tržišnu vrednost. Na ovakve anomalije upozorila je i poznata revizorska kuća "PricewaterhouseCoopers" (PWC) koja je na zahtev Ministarstva finansija snimila stanje u ovoj kompaniji, i to na dan 31. decembra 2015. godine.

Radna verzija njihove "dijagnostike" dostavljena je menadžmentu i Vladi Srbije. Sa stanjem je upoznat i MMF, koji je i tražio da to do kraja novembra uradi nezavisna revizorska kuća kako bi se definisala strategija privatizacije, uz uslov da se prodaja završi do kraja 2017. godine.

Akcije Dunava na Beogradskoj berzi prošle godine su skočile 71,1 odsto na 1.420 dinara što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije (uzevši u obzir i očekivanu konverziju društvenog kapitala) od oko 101 milion evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana