Tekst objavljen: 02.03.2017 10:46        


Kako "Politika" saznaje, Vlada Srbije se dogovorila s NIS-om (NIS) o načinu vraćanja starog duga Petrohemije ovoj naftnoj kompaniji, pa se očekuje da posle 1. juna ova pančevačka firma više nema dugove prema NIS-u. 

Vlada postigla sporazum sa NIS-om oko Petrohemije

Izvor ovog lista kaže da je država već preuzela dug Petrohemije od 105 miliona evra (isplata NIS-u u šest rata, zaključno sa 15. junom 2019), a da je planirano da se do 1. juna poveća učešće NIS-a u Petrohemiji u rasponu 22-34 odsto (trenutni vlasnički udeo NIS-a je 12,4 odsto).

To je način da država očisti stare dugove ove firme koja sada uspešno posluje i ima plus u operativnom poslovanju od oko 60 miliona evra, što je nezabeleženo u poslednjih 20 i više godina.

Sve i da se ne nađe strateški partner za Petrohemiju, a zainteresovanih ima, ovaj kompleks bi mogao da nastavi uspešno da radi, jer je dogovorena i cena po kojoj će im se isporučivati sirovina za proizvodnju.

Izvor "Politike" kaže da je NIS pokazao dobru volju da pomogne državi u rešavanju ovih problema, a pomoć će im pružiti i kada je reč o MSK-u gde ova naftna kompanija ima svega tri odsto vlasništva. Model pomoći MSK-u biće po uzoru na Petrohemiju. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana