Tekst objavljen: 29.06.2020 15:43        


Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) objavio je negativan krajnji rezultat za proteklu poslovnu godinu, koja predstavlja prvu punu godinu sprovođenja 25-ogodišnje koncesije potpisane sa koncesionarom, francuskim VINCI-jem. Stoga i rezultati poslovanja nisu uporedivi sa prethodnom godinom u kojoj je kompanija obavljala delatnost operatera aerodroma.

Veliki gubitak Aerodroma "Nikola Tesla" u 2019.

Aerodrom je u protekloj godini ostvario poslovni prihod od 615,3 miliona dinara koji je mahom činio prihod od naplate periodične koncesione naknade (558,9 miliona dinara).

Poslovni gubitak je iznosio 457,4 miliona dinara, dok je neto gubitak dostigao 453,9 miliona dinara.

Glavni razlog za veliki gubitak uprava nalazi u izostanku ostalih prihoda koji su značajno niži u odnosu na plan.

Ostali prihodi su iznosili 676 miliona dinara, dok je rezultat iz ostalog poslovanja bio pozitivan u nevelikom iznosu od 56,3 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uprava razloge za niže ostale prihode vidi u promenjenoj dinamici izvršenja radova od strane koncesionara, ali i promenama računovodstveih standarda kojima se prihod od CAPEX-a razgraničava na ceo period trajanja koncesije.

Uprkos rezultatima ispod očekivanja, pozicija kompanije sa aspekta likvidnosti ostala je na solidnom nivou.

Gotovinska pozicija na kraju godine iznosila je 910,1 milion dinara, dok je kompanija ostala u potpunosti nezadužena nakon prevremene otplate kredita prema EIB-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana