Tekst objavljen: 17.07.2023 12:00        


Protekla trgovačka sedmica donela je veoma skromnu investicionu aktivnost uz blagi rast tržišta. Ukupan promet iznosio je svega 24,3 miliona dinara (0,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,9 odsto na 868,9 poena

Velike fluktuacije akcija Dunav osiguranje, Belex blago porastao


Akcije Dunav osiguranja (DNOS) bile su najprometnije sa realizacijom od 9,3 miliona dinara. Početkom sedmice akcije ove osiguravajuće kompanije preskočile su nivo od 1.000 dinara po prvi put u poslednjih mesec i po dana, da bi sedmicu ipak zaključile tek u blagom plusu od 1,8 odsto na 970 dinara. Nedeljni maksimum ova hartija je dostizala na 1.050 dinara u ponedeljak, da bi ostalih dana beležila kontinuirani silazni trend.



Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je u sedmici 2,6 odsto na 2.100 dinara što predstavlja istorijski najvišu vrednost ove akcije. Tržišna kapitalizacija ove kompanije koja narednih dvadesetak godina nadzire sprovođenje procesa koncesije i ubira koncesionu naknadu dostigla je 627 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon što su prethodne sedmice padale na nivo od 700 dinara, akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) su zabeležile jak otpor i solidnu tražnju na nivou od 710 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom bio je prilično skromnih 2,3 miliona dinara, pre svega usled nevelike ponude na aktuelnim nivoima. NIS je nedelju okončao u blagom plusu sa cenom od 714 dinara.

Prioritetnim akcijama Philip Morrisa (DINNPB) trgovalo se po nepromenjenoj ceni od 7.000 dinara, dok je veliki pad, istina sa malim prometom, pretrpelo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje se stropoštalo 11 procenata na 6.500 dinara. Kompanija je ove godine, pomalo iznenađujuće smanjila dividendu, što je u proteklim sedmicama značajno smanjilo tražnju. Poslednji put na ovim nivoima akcije Jedinstva nalazile su se u aprilu 2021. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza momentum nedeljni izveštaj sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana