Tekst objavljen: 30.01.2017 15:08        


Američka tehnološka kompanija, Intel, zabeležila je pad neto profita od 1,4 odsto u četvrtom kvartalu uprkos solidnom rastu prihoda, usled većih investicija za održavanje liderske pozicije u proizvodnji čipova za personalne računare i servere koji se koriste u velikim data centrima.

Veće investicije oslabile profit Intela

Dobit po akciji u poslednjem kvartalu prethodne godine dostigla je 0,79 dolara uz prihode od 16,37 milijardi dolara, naspram dobiti od 74 centa i prihoda od 15,75 milijardi dolara koje su predviđali analitičari okupljeni oko Reutersa.

Kompanija je ostvarila snažan rast kapitalnih investicija prošle godine za više od 31 odsto na 9,6 milijardi dolara, a plan je da se ove godine ovaj izdatak uveća na oko 12 milijardi dolara usled prelaska na proizvodnju čipova koji se koriste u tehnologiji memorija visokih performansi kao i za proizvodnju autonomnih vozila.

Intel je ostvario rast prihoda od sedam odsto u prošloj godini, dok je neto dobit pala 10 procenata, delimično prouzrokovano padom u proizvodnji server čipova koja je tradicionalno njegov najprofitabilniji segment. Kompanija je u aprilu prošle godine objavila plan za restrukturiranje poslovanja koji se delom odnosi na smanjenje radne snage za 11 odstso.

U ovoj godini Intel planira da uvede prve proizvode za skladištenje podataka koristeći tehnologiju memorije visokih performansi poznatu kao 3D Xpoint, uz ideju da potpuno zameni konvencionalnu memoriju. Intel je usled kontinuiranog pada tržišta personalnih računara veći fokus usmerio na ’cloud’ segment koji je prošle godine rastao stopom od 30 odsto, dok je poslovni segment ’Internet stvari’ zabeležio rast od 15 odsto. Akcije Intela u petak su ostvarile rast od 1,1 odsto na 37,98 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana