Tekst objavljen: 21.01.2019 14:06        


Pad domaćeg tržišta akcija od početka godine, kao posledica prolaska dana dividende za Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO), usporen je protekle sedmice, dok su prometi ostali na prilično niskom nivou. Indeks Belex15 spustio se tokom protekle sedmice pola procenta na 699,1 poen, dok je ukupn promet u trgovanju iznosio 282,3 miliona dinara (2,4 miliona evra).

Usporen pad tržišta, prometi i dalje skromni

Najprometnija akcija bio je Energoprojekt holding (ENHL), a gro prometa je ostvareno u par većih transakcija na ceni od 630 dinara. Od početka godine Energoprojekt beleži pad od 5,7 odsto, nakon što je prošle godine kompanija izgubila oko trećine svoje vrednosti. Ovaj najveći domaći građevinar beleži oštar pad vrednosti nakon što je preuzet u avgustu 2017. godine od strane Napreda na ceni od 1.501 dinar po akciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila promet od 9,2 miliona dinara, mahom na nivou od 685 dinara. I prošle nedelje nastavljen je oporavak cene sirove nafte, te je Brent skočio 3,7 odsto na 62,7 dolara po barelu. Akcije Galenike Fitofarmacije (FITO) nastavile su trend solidne tražnje oko nivoa od 2.700 dinara. Protekle sedmice ostvaren je promet od 5,8 miliona, uglavnom kao posledica jedne veće transakcije na nivou od 2.725 dinara.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) se početkom sedmice spuštao ispod granice od 2.000 dinara, da bi nedelju završio na nivou od 2.018 dinara. Kompanija je izvestila da je usled problema na ruskom tržištu profit u 2018. bio ispod plana, uprkos solidnom rastu prihoda. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" nastavile su pad vrednosti, oslabivši 6,2 odsto na 1.122 dinara. Investitori i dalje nisu sigurni stiče li se kupovinom i pravo na podelu dividende od koncesione naknade, pa je protekle sedmice znatno smanjena investiciona aktivnost na ovoj hartiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana