Tekst objavljen: 06.06.2019 16:15        


Glavne domaće korporacije kotirane na Beogradskoj berzi zabeležile su, sumarno posmatrano, veliki rast prihoda i profitabilnosti u 2018. godini, ali pre svega kao posledica jednokratnog posla – odobravanja koncesije nad kompanijom Aerodrom „Nikola Tesla“.

Ugovor o koncesiji Aerodroma podigao rezultate srpskih firmi

Aerodrom je krajem prošle godine naplatio inicijalnu koncesionu naknada u visini od 501 milion evra (59,3 milijarde dinara), što je posledično dovelo do velikog skoka prihoda i profitabilnosti ove kompanije. Izuzimajući ovaj efekat, Aerodrom je iz osnovnog poslovanja zabeležio rast prihoda od desetak procenata, ali i pad profitabilnosti.



Naftna industrija Srbije je ostala najdominantnija kompanija u indeksnoj korpi u prošloj godini, kada se govori o ostvarenoj relizaciji. Zahvaljujući rastu cene sirove nafte i većoj naturalnoj prodaji, NIS je ostvario rekordne prihode od 281 milijardu dinara (skok od nepunih 20 procenata), dok su niže cene sirove sirove nafte u novembru i decembru dovele do iznenađujućeg pada profita na godišnjem nivou od 6,8 procenata.



Veliki pad prihoda od 30 procenata zabeležio je Energoprojekt holding (ENHL), pre svega usled slabljenja položaja kompanije na stranim tržištima, dok su jednokratni efekti (prodaja vlasničkih udela) doveli do skoka profita od 41 odsto. Komercijalna banka je u godini pred privatizaciju gotovo ponovila učinak od godinu dana ranije, uz bitnu napomenu da je došlo do rasta profitabilnosti u osnovnom biznisu. Veliki rast prihoda od 19 procenata zabeležio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je preuzeo Messer-ov biznis u Sloveniji, a ostaje da se vidi da li će ova zavisna kompanija uspeti da podigne profitabilnost barem blizu nivoa koji godinama postiže Tehnogas.

Bečejski Sojaprotein, koji sada posluje u sastavu MK grupe, nastavio je negativno poslovanje, ali je gubitak smanjen u odnosu na 2017. godinu za 57 odsto. Kao i u prethodnoj godini, Sojaprotein je ostao jedina kompanija iz indeksne korpe sa negativnim krajnjim rezultatom. Veliki pad profitabilnosti od 46 procenata zabeležio je Alfa plam koji je ostvario najlošiji rezultat poslovanja još od 2013. godine, dok je Jedinstvo Sevojno, uprkos rastu realizacije i snažnom skoku EBITDA pokazatelja, zabeležilo pad krajnjeg rezultata usled visokih ostalih rashoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tradicionalno najstabilnije kompanije u poslovanju, Galenika Fitofarmacija i Metalac, zabeležili su slične rezultate u poslovanju kao i 2017. Fitofarmacija je uz blagi rast prihoda ponovila dobit iz 2017. dok je Metalac uprkos rastu prihoda od sedam odsto registrovao pad profitabilnosti zbog pada prodaje i slabljenja kursa rublje na ruskom tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza aerodrom nikola tesla ekonomija domaće firme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana