Tekst objavljen: 07.10.2024 15:40        


Proizvođač i distributer tehničkih i medicinskih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), objavio je polugodišnje rezultate poslovanja koji su pokazali značajan rast profitabilnosti usled nižih troškova i odsustva otpisa u odnosu na lani

Tehnogas nastavio dobro poslovanje, rekordan polugodišnji profit


Konsolidovani poslovni prihodi kompanije u periodu januar-jun oslabili su jedan odsto na 10,9 milijardi dinara, a matična kompanija je ukupnoj realizaciji doprinela sa 8,1 milijardom dinara uz rast od 4,2 odsto.



Konsolidovani poslovni dobitak skočio je 12,8 odsto na 2,9 milijardi dinara, usled nižih troškova proizvodnih usluga i energije.

Kompanija je izvestila da je od prvog maja ove godine uveden novi snabdevač za električnu energiju za fabriku u Smederevu, te da će deo cena električne energije biti ugovaran shodno cenama na berzi u Budimpešti. Prošle godine veliki rast troškova električne energije za preko milijardu dinara znatno je doprineo rastu ukupnih rashoda.

Konsolidovani neto profit u prvih šest meseci skočio je 71,4 odsto na 2,4 milijarde dinara, u velikoj meri usled izostanka troškova otpisa koji su lani uticali na profitabilnost.


Kompanija je ostala izuzetno likvidna sa minornim finansijskim obavezama dok je pozicija novca i gotovine na kraju juna iznosila 8,9 milijardi dinara u odnosu na 7,2 milijarde dinara na početku godine.

Većinski vlasnik kompanije, Messer, uputio je 22. avgusta nameru o preuzimanju akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara ali do današnjeg dana Komisija za hartije od vrednosti nije odobrila javnu ponudu.

Akcije kompanije nakon nove najave preuzimanja skočile su na 31.120 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji od oko 301 milion evra. Od početka godine ove hartije su uvećale vrednost za 96,4 odsto.

Akcijama se trenutno trguje na PE raciju od 7,0x i neznatno preko njihove konsolidovane knjigovodstvene vrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
messer tehnogas vesti sa berze Beogradska berza momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus