Tekst objavljen: 09.04.2019 8:45        


Bečejski Sojaprotein (SJPT) objavio je finansijski izveštaj za prošlu godinu u kojoj je kompanija nastavila negativno poslovanje, ali uz manji gubitak usled nižih rashoda po osnovu obezvređenja imovine.

Sojaprotein smanjio gubitak ali povećao zaduženost

Poslovni prihod kompanije u 2018. opao je 16,2 odsto na 14,4 milijarde dinara, a smanjenju prihoda su najviše doprineli slabija prodaja sirovog sojinog ulja, sojinih koncentrata i zrna soje.



Kompanija je zabeležila gubitak iz poslovanja od 256,3 miliona dinara (skok od 139,6 odsto), dok je neto gubitak bio manji za 57,1 odsto i iznosio je 2,8 milijardi dinara. Manjem gubitku doprineli su pre svega niži rashodi od usklađivanja vrednosti ostale imovine odnosno manji otpisi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neto dug kompanije na kraju decembra iznosio je 11,3 milijarde dinara što je povećanje od 23,3 odsto, pre svega usled uzimanja dugoročnog kredita od 2 milijarde dinara. Sojaprotein je tako i na kraju prošle godine ostao visoko zadužena kompanija, s tim što je glavni poverilac umesto banaka postala MK grupa.

Nadzorni odbor kompanije sazvao je redovnu skupštinu akcioanra za 6. maj, a predloženo je da se zabeleženi gubitak delom pokrije na teret osnovnog kapitala (1,5 milijardi dinara), a delom iz budućeg poslovanja (1,3 milijarde dinara).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sojaprotein akcije na berzi berza Beogradska berza bečej

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana