Tekst objavljen: 08.04.2024 11:40        


Proizvođač i distributer tehničkih i medicinskih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), zabeležio je ekspanziju poslovanja u 2023. godini, pokazuju nekonsolidovani finansijski izveštaji objavljeni na portalu APR-a

Snažan rast poslovanja Tehnogasa u 2023. godini


Tehnogas je prošle godine povećao poslovni prihod za 40,6 odsto na 16,0 milijardi dinara, što je slična stopa rasta kao i u prvoj polovini godine. Kao što je poznato, veliki doprinos rastu realizacije dao je početak modernizovane topioničke prerade u Boru 1. marta kada je počelo da radi i postrojenje Tehnogasa.



Poslovna dobit skočila je 52,5 odsto na 3,69 milijardi dinara uprkos velikom rastu troškova električne energije koji su duplirani na 5,3 milijarde dinara. Neto dobitak je povećan 32,4 odsto na 2,64 milijarde dinara, a krajnji rezultat bi bio i bolji da kompanija nije uknjižila otpise potraživanja od 748,9 miliona dinara.

Tehnogas je ostao izuzetno likvidan i na kraju 2023. godine sa pozicijom gotovine i depozita od 4,14 milijardi dinara, dok su finansijske obaveze ostale na zanemarljivo niskom nivou.

Kapital kompanije na kraju decembra dostigao je 25,6 milijardi dinara, dok je knjigovodstvena vrednost akcije iznosila 24.690 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Većinski vlasnik Tehnogasa, nemački Messer, uputio je nedavno ponudu za preuzimanje manjinskim akcionarima po ceni od 25.000 dinara. Na ovom nivou akcijom se trguje na P/E raciju od 9,8x odnosno EV/EBITDA raciju od 4,3x.

Ponuda za preuzimanje akcionarima je otvorena zaključno sa 15. aprilom, a Messer-u je neophodno da kupi oko osam odsto od ukupnog broja akcija kako bi prešao prag od 90 procenata i obezbedio punu konsolidaciju vlasništva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze Beogradska berza messer tehnogas momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana