Tekst objavljen: 25.08.2020 14:30        


Protekla trgovačka sedmica donela je najveći rast domaćeg tržišta u poslednja dva meseca, pre svega usled oporavka akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) i Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 47,8 miliona dinara (0,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 skočio 2,1 odsto na 681,6 poena

Snažan oporavak Belexa na krilima NIS-a i Aerodroma

Najpromentija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je blago porasla na 2.450 dinara uz realizaciju od 18,2 miliona dinara. Ova banka je izvestila da će konačno zaostale dividende iz proteklih godina biti isplaćene 21. septembra, što je deo privatizacionog sporazuma potpisanog krajem februara tekuće godine.



Akcije Metalca (MTLC) nastavile su da blago osciliraju oko nivoa od 1.900 dinara uz promet od 7,1 milion dinara. Kompanija će u tekućoj nedelji objaviti konsolidovani izveštaj za prvih šest meseci koji će doneti slabije rezultate u odnosu na 2019. sudeći po nekonsolidovanim rezultatima zavisnih preduzeća.

Akcije Naftne industrije Srbije snažno su porasle na 580 dinara (rast od 4,7 odsto) uz neveliko trgovanje od 3,7 miliona dinara. Uprkos lošim polugodišnjim rezultatima NIS je sa malim prometim uspeo da se odlepi od granice od 550 dinara. Aerodrom "Nikola Tesla" (AERO) je zabeležio neočekivan oporavak od 5,2 odsto na 927 dinara uz neveliku investicionu aktivnost. Kompanija iza sebe ima očajan drugi kvartal u kojem je faktički generisala minorne prihode usled izostanka koncesione naknade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Galenika Fitofarmacija (FITO) pala je protekle sedmice dva odsto na 2.450 dinara uz minoran promet. Ovaj najveći domaći proizvođač pesticida izvesio je o odličnim rezultatima za prvih šest meseci: prihodi su porasli 14 odsto, dok je neto dobit uvećana 17,4 procenta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze nedeljni izveštaj sa berze Beogradska berza momentum BELEX15 Akcije NIS Aerodrom Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana