Tekst objavljen: 06.07.2020 15:45        


Vranjski proizvođač peći i štednjaka, Alfa plam (ALFA), objavio je godišnji finansijski izvešaj za 2019. u kojoj je kompanija zabeležila pad realizacije i veliko smanjenje profitabilnosti

Slab nastup na ino tržištu oborio profit Alfa plama

Poslovni prihod oslabio je 8,8 odsto na 5,3 milijarde dinara usled manje prodaje na ino tržištima. Kompanija je ostvarila realizaciju u inostranstvu od 2,8 milijarde dinara što je smanjenje od 16,7 odsto dok je prodaja na domaćem tržištu povećana dva odsto na 2,5 milijardi dinara. U skladu sa slabijim plasmanom, kompanija je prošle godine smanjila i proizvodnju - naturalno za 20,7 odsto, dok je vrednosno opala 16,7 odsto na 5,9 milijardi dinara.



Poslovna dobit kompanije u 2019. pala je 76,4 odsto na 90,6 miliona dinara, dok je neto dobit usled ostalih i poreskih prihoda dostigla 130,9 miliona što je pad od 70 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kompanija je ostala nezadužena i na kraju godine, uz nastavak prakse finansiranja preduzeća povezanih sa većinskim vlasnikom. Dug Pionira prema Alfi na kraju decembra ostao je na maksimalnom nivou od 10,5 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostrano tržište manja profitabilnost alfa plam vesti sa berze momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana