Tekst objavljen: 18.09.2017 10:50        


Najveća svetska naftna kompanija čija se vrednost procenjuje na dva biliona dolara, Saudi Aramco, priprema se da kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) emituje pet odsto akcija i prikupi 100 milijardi dolara.

Saudijska naftna kompanija prikuplja 100 mlrd USD kroz

Predstavnici kompanije planiraju da akcije listiraju na berzi u Rijadu, kao i na još jednoj svetskoj berzi – u Njujorku ili u Londonu. Ovaj naftni gigant, koji dnevno proizvodi 10,5 miliona barela nafte dnevno, najverovatnije će sprovesti najveći IPO u istoriji u drugoj polovini 2018. godine. Saudijska Arabija se i dalje suočava sa slabljenjem cene nafte – prošle godine Rijad je sa članicama OPEC organizacije i velikim proizvođačima stvorio koaliciju kako bi se postigao dogovor o smanjenju proizvodnje i snabdevanja i podstakao rast cene ovog energenta.

Međutim, analitičari okupljeni oko Bloomberga smatraju da bi vrednost barela nafte mogla dostići oko 60 dolara tek 2019. Nedavno objavljeni izveštaji OPEC-a i američke Međunarodne agencije za energetiku prilično su optimistični povodom rasta tražnje do kraja tekuće godine, a najavljuju nastavak tog trenda i za 2018. Po ovom scenariju, vrednost nafte do kraja godine bi trebalo da se stabilizuje oko 50 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana