Tekst objavljen: 05.08.2024 14:45        


Drugo tromesečje zaredom Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je razočaravajuće poslovne rezultate koji su došli ispod inače umanjenih očekivanja usled sprovođenja remonta u pančevačkoj Rafineriji

Remont u rafineriji i Petrohemija srezali profit NIS-a na 5,3 milijardi RSD


Kompanija je imala relativno povoljan poslovni ambijent u prvih šest meseci. Kurs dinara prema dolaru je bio stabilan, prosečna cena Brenta je bila veća za pet procenata, dok je zabeležen i rast tržišta motornih goriva od 4,5 odsto.



Prihod kompanije u prvih šest meseci uvećan je za šest odsto na 198,4 milijarde dinara, nakon što je stopa rasta u drugom tromesečju iznosila 23 odsto.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, pao je u prvih šest meseci za petinu na 22,8 milijardi dinara usled dvomesečnog remonta Rafinerije, rasta troškova i negativnog rezultata Petrohemije. Neto dobit, pak, srozala se 61 odsto na 5,3 milijarde dinara usled viših troškova amortizacije i lošijeg rezultata iz finansiranja.

Nekonsolidovano posmatrano, što je rezultat na osnovu kojeg NIS obračunava akcionarima dividendu, polugodišnja dobit iznosila je 9,9 milijardi dinara i bila je manja za oko 36 odsto.


Kada su operativni pokazatelji u pitanju, nastavljen je trend laganog oporavka proizvodnje iz prvog tromesčja, dok je prerada usled prekida u radu Rafinerije bila niža za 29 procenata. Obim prometa je bio niži za 12 procenata, nakon što rast maloprodaje od pet odsto nije uspeo da neutrališe pad veleprodaje od 13 procenata i metodološke izmene prometa primarnog benzina prema Petrohemiji.

Kapitalna ulaganja u prvih šest meseci više su nego duplirana na 24,4 milijarde dinara, i to mahom u segmente istraživanja i proizvodnje i prerade.

Zaduženost prema bankama nakon više kvartala smanjenja zabeležila je rast na 580 miliona evra u odnosu na 564 miliona evra na početku godine.

Akcijama NIS-a proteklih dana se trguje oko nivoa od 800 dinara, faktički otkada je prošao presek za isplatu ovogodišnje dividende u visini od 64,3 dinara po akciji. Po najavama menadžmenta, isplata ove dividende uslediće do kraja avgusta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) petrohemija momentum belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game spaceman online game rtp tinggi game gampang cuan fitur terbaru pg soft raja game online cara pasang parlay sbobet situs toto muraibet sugar rush x1000 taktik cuan gatotkaca winrate mahjong ways trik pola maxwin mahjong teknik mengasah skill pancing scatter mahjong betsatu koi gate emas habanero game para dewa olympus jarang rungkat di situs terbaik 1131gg game tembak ikan situs game gacor bersejarah rtp live pg soft berburu petir maxwin zeus