Tekst objavljen: 08.01.2019 12:41        


„Berza je kocka“, „Akcije se ne prodaju dok ne dostignu nabavnu cenu“, „Akcije sa nižom apsolutnom vrednošću su jeftinije“..ovo su samo neke od zabluda sa kojima se brokeri u Srbiji susreću u radu sa klijentima. I za tržište kakvo je naše to i nije ništa iznenađujuće.

Put do prve akcije: Kako odabrati pravog brokera?

Iskustva brokera pokazuju da su građani u našoj zemlji u velikoj meri neobavešteni i needukovani po pitanju funkcionisanju tržišta kapitala, a mali broj njih vidi berzu kao mesto za racionalnu poslovnu aktivnost.

Pre odluke u koje akcije investirati najveći broj onih koji žele da ulažu na berzu zanimaju troškovi koje imaju, kao i tehnički aspekti trgovanja a tek retki pokušaju da spoznaju koji nivo rizika podrazumeva investiranje u akcije.

Kad berza raste i pitanja je manje

Praksa je pokazala da profil investitora na berzi u velikoj meri zavisi i od momenta u kom se nalazi tržište. U uslovima visokog rasta, kao na primer 2007. godine, ili krajem prošle godine na tržištu kriptovaluta, ulagači se uglavnom ne interesuju puno i samo ulažu novac. S druge strane, u uslovima stagnacije ili pada tržišta, manje je novih investitora i obično su dosta oprezniji i svesniji postojećih rizika.

„Naše tržište je dosta specifično jer nije zrelo i nalazi se u procesu tranzicije, te stoga obiluje rizicima koji ne postoje na razvijenim berzama. Najvažnije je naći brokera koji će jasno ukazati na rizike koji su prisutni i na prinose koje takvo tržište nudi. Ovo je ključni kriterijum za odabir dobrog brokera na kojem mnogi padaju jer ovde često postoji konflikt interesa. Jasnim ukazivanjem na rizike klijent ponekad odustane od investiranja. Pored ovog najvažnijeg uslova, bitno je da broker nudi kvalitetnu uslugu, dok su troškovi, odnosno provizije, na poslednjem mestu“, objašnjava Nenad Gujaničić, broker u brokerskoj kući „Momentum“.

Kod nas to još uvek nije slučaj, ali na razvijenim tržištima postoje i takozvani „specijalizovani brokeri“, i kada je moguće uvek je dobro birati i njih. Pa tako, razvijena tržišta imaju specijaliste za određene vrste hartija, diskontne brokere koji nude prosto berzansko posredovanje uz nisku proviziju, brokere sa kompleksnijom vrstom usluge.

„Brokeri ne savetuju klijente koju akciju da odaberu, ali je neophodno da im omoguće dostupnost svih javnih informacija kako bi doneli kvalitetnu investicionu odluku. Ovo je naročito izraženo na nerazvijenim tržištima kao što je naše, gde nema mnogo javnih informacija, a investitori su često nespremni za ovaj vid investiranja“, kaže broker Gujaničić.

On još i dodaje da je posebno osetljivo pitanje kada se sami brokeri nađu u ulozi investitora, i da bi tada trebalo da se primenjuju stroge procedure kako bi se ispoštovao interes klijenata.

„Neretko se dešavalo da se interes insajdera stavi na prvo mesto, a u takvim situacijama, ukoliko klijenti shvate da su oštećeni, gube na poverenju i drugi berzanski posrednici.“, priča Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko investitor želi da stručna osoba donese konkretnu odluku umesto njega, koje akcije i koliko kupiti, kao i na koji rok, najbolje da se opredeli za portfolio menažera. Njihov posao je da aktivno upravljaju portfeljom klijenata uz unapred definisanu investicionu strategiju i naknadu koju ostvaruju za svoje usluge.

Ova vrsta tržišnih učesnika je veoma česta na zapadu, s obzirom da investitori nemaju mnogo vremena i znanja da se bave investiranjem, a s druge strane ovakav način plasiranja ušteđevine je česta pojava poput depozita u bankama na domaćem tržištu. Tu je i investiciono savetovanje, koje je kao i upravljanje portfeljom, dosta skuplja investiciona usluga. Košta oko dva do tri procenta godišnje od visine uloženih sredstava. Za tu cenu investitor bi trebalo da dobije kvalitetne investicione savete odnosno profesionalno vođenje portfelja.

5 komentara

  1. User image
    Sladjana 08.01.2019 23:15

    Postovani,
    gde se mogu naci uputstva za trgovanje metalima?
    S postovanjem
    Sladjana

  2. User image
    Predrag 03.10.2019 12:48

    Dragi zemljaci
    Nakon dugog rada u inostranstvu u oblasti portfolio managementa u svim fazama hteo bih sa svima da podelim iskustva da bi ljudi znali sta ih ocekuje prilikom trgovine na berzi.
    Koje fiksne troskove ce imati i koji su brokeri najjeftiniji i imaju dobre platforme za trgovanje.
    Kao prvo morate naci brokera koji podrzava gradjane Srbije... ili koji imaju prebivaliste u SRB.
    Najjeftiniji brokeri za trgovanje mogu se ubrojiti Interactive Brokers i Degiro.
    Veoma jeftina exekucija akcija, futursa i opcija.Degiro sigurno nepodrzava gradjane Srbije.
    Kao fixne troskove svugde cete naci Real data i to zavisi od berze gde zelite da trgujete. US su najejeftinija data dok je Nemacka dosta skuplja oko 10 usd mesecno

  3. User image
    Milan Gavrić 23.10.2019 16:55

    2007 god.moje preduzece za medicinsko snabdevanje MEDIFARM,Beograd ul.Bacvanska b.b,prodato je,na aukciji,i tada vrednost jedne akcije je bila 600,00 din.Trgovanja nije bilo,dok akcije nisu drasticno opale.Ja i supruga smo radili u tom preduzecu preko 50 godina ukupno.Cak smo morali i da ih kupujemo od preduzeca.Dali smo ih na prodaju u ALFA banku 2008 godine.Banka propala,i odjednom nase akcije se nasle u Tesla Kapitalu,ul.Cvijiceva.Skoro sam ih zvao,kazu da je vrednost jedne akcije 50,00 dinara,ali da od 2011 god.nije azurirano.Ja i supruga imamo ukupno oko 2100 akcija.Da li postoji neki Broker koji moze da proda nase akcije,neka bude i po sadasnjoj ceni(bolje nego da propadnu).Papire koliko akcija imam ja i koliko supruga.Papire sam dobio od Tesla Kapitala.Molim Vas odgovorite mi sta treba da radim dalje.Unapred zahvalan Milan Gavric.

  4. User image
    Predrag 14.11.2019 11:02

    -Milane bas mi je zao cuti ovakvu situaciju, koju delis sa 99% Srbije. Jedini koji moze da ti da neki dinar za te akcije je Vecinski vlasnik tog preduzeca ako se smiluje.... Znajuci nas Biznis establishment u Srbiji neces dobiti nista...jer mali akcionar u Srbiji je nazalost prevaren od samog pocetka. Oni to sto rade u Srbiji i varaju, da su kojim slucajem zakoni kao u Americi i kako su svi akcionari tamo zasticeni od prevara, onda bi svi oni dobili najmanje elektricnu stolicu.
    -To sto determinise cenu akcija je dividenda... i to je malo duga prica....

  5. User image
    Igor 02.11.2020 12:40

    Predraže, koliko sam razumeo samo Interactive Brokers dolazi onda u obzir?
    A zašto ne bi trgovali preko domaćeg brokera, deluje mi veća sigurnost, stim da su i troškovi veći svakako, to se podrazumeva.

    I ako možete sad u ovom momentu, ako nije previše, šta mislite o dugoročnom ulaganju u avio sektor?
    Ili šta bi preporučili, ali isključivo kao dugoročni ulagač, 2-3 godine, nebitno...

    Hvala unapred

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana