Tekst objavljen: 01.07.2019 15:15        


Domaće tržište akcija poraslo je protekle sedmice 1,6 odsto, mereno indeksom Belex15, što je prvi nedeljni rast još od kraja maja

Prvi rast Belexa u poslednjih mesec dana

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,7 milijardi dinara (48,1 milion evra), čemu su doprinele i velike blok transakcije akcijama Komercijalne banke (KMBN).



Bečejski Sojaprotein (SJPT) bio je najprometnija akcija u redovnom trgovanju sa realizacijom od 447,4 miliona dinara, na ceni od 180 dinara. Ukupno je isprometovano 18 odsto od ukupnog broja akcija, u јednom od poslednjih koraka u krajnjoj konsolidaciji vlasništva u ovoj kompaniji.

Akcije Komercijalne banke bile su najveći dobitnik sa skokom od 11,4 odsto na 2.950 dinara. U blok trgovanju, Republika Srbije je otkupila akcije DEG-a i Swedfund-a na ceni od 4.447 dinara što je deo put opcije iz ugovora o dokapitalizaciji banke davne 2006. godine. Istovremeno, domaći mediji špekulišu da će nekoliko banaka sa domaćeg tržišta učestvovati na tenderu, a među njima i Direktna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naftna industrija Srbije (NIIS) blago se spustila na 685 dinara uz promet od 9,4 miliona dinara. Skupština akcionara ove kompanije potvrdila je dividendu od nepunih 40 dinara po akciji, što je 6,2 odsto niže u odnosu na 2018. godinu. Metalac (MTLC) je zabeležio promet od 2,2 miliona dinara, na nivou od 2.000 dinara, što je već duže vreme ustaljena cena na ovoj hartiji. Ova akcija je skoro nepromenjena u tekućoj godini, dok je lani pala 4,5 odsto.

Jedinstvo Sevojno (JESV) je nastavilo blagi uzlazni trend, stigavši do nivoa od 5.500 dinara. Skupština akcionara ove kompanije odobrila je 40 odsto veću dividendu u odnosu na lani u iznosu od 411,76 dinara po akciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
belex Beogradska berza nedeljni izveštaj momentum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana