Tekst objavljen: 27.04.2020 12:00        


Četvoronedeljni uzlazni trend domaćeg tržišta akcija prekinut je protekle sedmice, uz izuzetno slabu aktivnost među većinom najlikvidnijih akcija. Ukupan promet u trgovanju iznosio je skromnih 71,8 miliona dinara (0,6 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio skoro dva odsto na 676,4 poena

Prvi pad Belexa od sredine marta

Najprometnija akcija i faktički jedina hartija koja je zabeležila iole ozbiljniji promet bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je pala 6,4 odsto na 531 dinara, nakon burne sedmice na globalnom tržištu sirove nafte. Ukupan promet u trgovanju ovom akcijom iznosio je 26,8 miliona dinara. Inače, NIS će danas objaviti poslovne rezultate za prvo tromesečje.



Komercijalna banka (KMBN) je pala 8,8 odsto na 2.497 dinara uz neveliki promet od 1,5 miliona dinara. U utorak, 28. aprila, trebalo bi da bude održana redovna skupština akcionara banke na kojoj će se glastati i o raspodeli dobiti, ali još uvek nije jasno da li će u tekućoj godini uslediti i isplata zaostalih dividendi.

Messer Tehnogas (TGAS) oporavio se početkom sedmice na 13.500 dinara uz mali promet. Pritisak na strani ponude tokom većeg dela sedmice ipak govori da ne može biti reči o realnom oporavku. Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" (AERO) skočile su 3,2 odsto na 929 dinara uz skroman promet. Promet putnika na aerodromu od početka vanrednog stanja opao je za 95 odsto, naveli su iz kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNB) porasle su 1,8 odsto na 5.953 dinara. Ovo je retka akcija koja nosi pozitivan prinos u tekućoj godini, iako je presek za dividendu iz prošlogodišnje dobiti prošao sa istekom stare godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza nedeljni izveštaj sa berze pad belexa momentum BELEX15

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana